Az egyházmegyei levéltár újdonságai a Győri Könyvszalonon

2014. november 12. szerda 16:26

A Győri Egyházmegyei Levéltár két bemutatóval is megjelent az idei, november 7–9. között megrendezett XIV. Győri Könyvszalonon – tájékoztat a Győri Egyházmegye.


Bedy Vince Gyirmót története című kötetével ismertették meg az olvasóközönséget november 7-én a Gyirmóti Művelődési Házban. A rendezvény előtt Wolf Pál Péter gyirmóti plébános szentmisét mutatott be az elhunyt gyirmóti származású papokért; a mise végén pedig rámutatott arra, hogy Bedy Vince emléke adományai (az áldoztatórács, az oltár márványlépcsője) révén ma is él a gyirmótiak között.

A könyvről Lukácsi Zoltánnal, a Győri Hittudományi Főiskola rektorával, a Bedy Vince Alapítvány elnökével és Perger Gyulával, a tatai Kuny Domokos Múzeum igazgatójával, a kötet sajtó alá rendezőjével Kovacsics Mária beszélgetett. Lukácsi Zoltán ismertette Bedy Vince munkásságát, Perger Gyula pedig a kézirat történetéről és a sajtó alá rendezés munkálatairól beszélt. Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy 2016. március 31-én lesz Bedy Vince születésének 150. évfordulója, amelyre a Győri Egyházmegyei Levéltár és a Bedy Vince Alapítvány tanulmánykötettel, konferenciával és emléktábla elhelyezésével készül.

Dreska Gábor A pannonhalmi konvent hiteleshelyi működésének oklevéltára című négykötetes munkáját november 8-án a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy-termében  Tringli István, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa; Fazekas István A reform útján. A katolikus megújulás Nyugat-Magyarországon című kötetét Tusor Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara Történettudományi Intézetének docense mutatta be. Tringli István elmondta, hogy a kiadott források nagyrészt a középkori emberek mai szemmel nézve talán kissé erőszakos mindennapjaiba engednek betekintést, és rámutatott arra, hogy a köztörténet számára érdekes és ritka források is találhatók benne. Tusor Péter Fazekas István kötetét méltatva kitért arra, hogy nemcsak a történészeknek, hanem a győrieknek is érdemes kézbe venniük a kötetet. Egyrészt a városért sokat tevő Széchényi György püspök – akinek sajnálatos módon nincs kultusza Győrben – felemelkedését is megismerhetik az olvasók, másrészt a kora újkori alsópapság mindennapjainak ismertetése sok esetben nem nélkülözi a humort sem.

Fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek