Az egyiptomi Al Azhar Egyetem idén is megrendezte a papok és imámok találkozóját

Kitekintő – 2014. március 16., vasárnap | 18:55

Ahmed al-Tayyib főimám meghívására az egyiptomi Al Azhar Egyetemen 2014. március 13-án idén is megtartották a papok és imámok találkozóját. Az eseményen résztvevő 30 pap és 30 imám megosztotta egymással tapasztalatait, és a program végén oklevelet kaptak - tudósít a La Croix.

„A kezdeményezés legnagyobb eredménye számomra, hogy baráti viszonyba kerültem Afifi sejkkel. – mondta el P. Boutros Boutos, alexandriai kopt pap. – „Soha nem gondoltam, hogy egy nap egy mecsetben beszélhetek, de ennek a barátságnak hála felszólalhattam Alexandria és Kairó több mecsetjében is.”

Az „Együtt egy új Egyiptomért: papok és imámok találkozója” című programot az Al Azhar Egyetem főimámja, Ahmed al-Tayyib indította, de a szervezésben és a finanszírozásban az anglikán egyház és az „Egyiptomi család háza” is részt vesz. A kezdeményezés célja a vallási feszültségek csökkentése és a párbeszéd elősegítése.

Az Alexandriában, illetve Kairóban megrendezett találkozókon az Al Azhar Egyetem által kiválasztott 30, különböző keresztény felekezethez tartozó pap és 30 imám vesz részt. A vallásközi párbeszéd fontosságáról és eredményeiről szóló előadásokon és eszmecserén kívül a programban minden alkalommal szerepel egy-egy istentiszteleti hely meglátogatása. A legtöbb résztvevő számára ez az első alkalom, hogy ellátogatnak egy másik felekezet szent helyire.

A szervezők lehetőség szerint igyekeznek egy-egy városnegyed vagy egy-egy település papjait és imámjait hívni meg. A cél az, hogy a találkozók nyomán barátságok és közös kezdeményezések szülessenek. Az idei találkozón Hamdy Zakzouk, az „Egyiptomi család házának” főtitkára azt hangsúlyozta a résztvevőknek, milyen fontos feladatot látnak el mindannyian híveik mellett, hiszen „egy-egy templom vagy mecset felelőseiként minden héten egyiptomiak ezreihez szólnak”.

A kezdeményezés egyik legbiztatóbb eredménye az „Egyiptomi család háza” helyi szervezeteinek létrejötte Alexandriában és Aszjútban. Ezek a tavalyi év résztvevői által létrehozott tagszervezetek azon dolgoznak, hogy a saját körzetükön belül csökkentsék a vallások közötti ellentéteket. A program egyik célja éppen az, hogy a papok és az imámok konkrét projekteket indítsanak a saját közösségeikben.

Egy Kairó egyik szegénynegyedében dolgozó presbiteriánus lelkész például, akinek körzetében gyakori a felekezetek közötti erőszak, találkozást kezdeményezett a városrész imámjával. Közösen kezdtek dolgozni az erőszak megfékezésén, melynek első lépéseként nekiláttak, hogy eloszlassák a fanatikus gondolkodást az iskolákban. Úgy döntöttek, nem hagyják a hittan órákat az oktatókra, hanem látogatni kezdték az iskolákat, hogy a vallásközi párbeszédről beszéljenek a diákoknak.

Magyar Kurír
(já)