Az El Camino mentén kapott emléktáblát a Spanyolországról szóló első magyar útikönyv szerzője

2018. október 21. vasárnap 18:59

A 150 évvel ezelőtt született első, Spanyolországról szóló magyar útikönyv szerzője, Zádori János kanonok emléktábláját avatták fel október 19-én az észak-spanyolországi Galiciában található Orosóban, amely a világhírű Szent Jakab-zarándokút része.

„Büszkeséggel tölt el, hogy azok a zarándokok, akik áthaladnak Orosón, találkozhatnak egy magyar utazó és zarándok emlékével” – hangsúlyozta az ünnepségen Győri Enikő madridi magyar nagykövet, felidézve, hogy Zádori János katolikus pap és teológiatanár 1868-ban ötvennapos utazást tett Spanyolországban, és Santiago de Compostela felé tartva szállt meg Orosóban.

A zarándokútnak külön fejezetet szentelt egy évvel később Spanyol út címmel megjelent beszámolójában, részletes képet festve a korabeli Spanyolországról, lakosairól, szokásaikról, a városokról és falvakról.

A magyar nagykövet kiemelte: nyilvánvalóan sok minden megváltozott azóta, ami azonban biztosan ma is érvényes, az a spanyolok vendégszeretete, amely lenyűgözte a 150 évvel ezelőtti magyar utazót is.

A Spanyol út című könyv 2010-ben jelent meg spanyol nyelven a Szent Jakab-emlékév alkalmából.

Antón Pombo Rodríguez történész-újságíró szerint „alapműnek” számít a 19. századi Spanyolország kutatásához és tanulmányozásához, mert jól megismerhető belőle II. Izabella uralkodásának utolsó időszaka, ráadásul olyan részletekre is kitér benne a szerző, mint hogy milyenek voltak a korabeli közlekedési, kommunikációs és fizetési eszközök.

A spanyol történész a helyi elöljárók részvételével megrendezett avatóünnepség előtt tartott előadást Zádori Jánosról és munkásságáról, amelynek kiállítást is szenteltek a város oktatási központjában.

Spanyolországi útjáról visszatérve a 37 éves Zádori János egyházi és tudományos karrierje fényesen ívelt felfelé, 1874-ben pápai kamarás, majd 1884-ben esztergomi tanár-kanonok lett. Beválasztották a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé mint a magyar diplomácia és egyháztörténet egyik kiemelkedő tudósát.

Mindemellett a korabeli katolikus irodalom jelentős szereplője volt. Számtalan vallási témájú könyvet írt, fordításokat közölt és hírlapi cikkeket, értekezéseket jegyzett. Szerkesztője volt a Katholikus Lelkipásztor és az Uj Magyar Sion című lapoknak.

Spanyolország mellett olaszországi és egyiptomi utazásairól is készített az olvasók körében népszerű úti beszámolókat.

Forrás: MTI

Fotó: turismoriasbaixas.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő