Az El Camino mentén kapott emléktáblát a Spanyolországról szóló első magyar útikönyv szerzője

2018. október 21., vasárnap | 18:59

A 150 évvel ezelőtt született első, Spanyolországról szóló magyar útikönyv szerzője, Zádori János kanonok emléktábláját avatták fel október 19-én az észak-spanyolországi Galiciában található Orosóban, amely a világhírű Szent Jakab-zarándokút része.

„Büszkeséggel tölt el, hogy azok a zarándokok, akik áthaladnak Orosón, találkozhatnak egy magyar utazó és zarándok emlékével” – hangsúlyozta az ünnepségen Győri Enikő madridi magyar nagykövet, felidézve, hogy Zádori János katolikus pap és teológiatanár 1868-ban ötvennapos utazást tett Spanyolországban, és Santiago de Compostela felé tartva szállt meg Orosóban.

A zarándokútnak külön fejezetet szentelt egy évvel később Spanyol út címmel megjelent beszámolójában, részletes képet festve a korabeli Spanyolországról, lakosairól, szokásaikról, a városokról és falvakról.

A magyar nagykövet kiemelte: nyilvánvalóan sok minden megváltozott azóta, ami azonban biztosan ma is érvényes, az a spanyolok vendégszeretete, amely lenyűgözte a 150 évvel ezelőtti magyar utazót is.

A Spanyol út című könyv 2010-ben jelent meg spanyol nyelven a Szent Jakab-emlékév alkalmából.

Antón Pombo Rodríguez történész-újságíró szerint „alapműnek” számít a 19. századi Spanyolország kutatásához és tanulmányozásához, mert jól megismerhető belőle II. Izabella uralkodásának utolsó időszaka, ráadásul olyan részletekre is kitér benne a szerző, mint hogy milyenek voltak a korabeli közlekedési, kommunikációs és fizetési eszközök.

A spanyol történész a helyi elöljárók részvételével megrendezett avatóünnepség előtt tartott előadást Zádori Jánosról és munkásságáról, amelynek kiállítást is szenteltek a város oktatási központjában.

Spanyolországi útjáról visszatérve a 37 éves Zádori János egyházi és tudományos karrierje fényesen ívelt felfelé, 1874-ben pápai kamarás, majd 1884-ben esztergomi tanár-kanonok lett. Beválasztották a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé mint a magyar diplomácia és egyháztörténet egyik kiemelkedő tudósát.

Mindemellett a korabeli katolikus irodalom jelentős szereplője volt. Számtalan vallási témájú könyvet írt, fordításokat közölt és hírlapi cikkeket, értekezéseket jegyzett. Szerkesztője volt a Katholikus Lelkipásztor és az Uj Magyar Sion című lapoknak.

Spanyolország mellett olaszországi és egyiptomi utazásairól is készített az olvasók körében népszerű úti beszámolókat.

Forrás: MTI

Fotó: turismoriasbaixas.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő