Az élet csodája – Olaszországban megkeresztelték a mentőhajón született kisfiút

2016. január 8. péntek 19:05

Divane októberben született, édesanyja ápolónő, Kamerunból menekült. Jelenleg Olaszországban élnek, az egyházmegye püspöke a kisfiúval a karjában nyitotta meg Fanóban a szent kaput. Az édesanya is a keresztségre készül.


Több mint háromezer menekült veszett a Földközi-tengerbe a múlt év során, köztük hétszáz gyermek. A világot megrendítő fotók mellett van egy olyan fénykép is, amely a remény jelképe lehet. A kis Divane van rajta, aki 2015. október 18-án született az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet egyik mentőhajója, a Dignity I. fedélzetén.

Huszonöt éves édesanyja a kameruni Doualában volt kórházi ápolónő. Miután már két éve nem kapott munkájáért fizetést, férjével együtt úgy döntöttek, hogy az ország északi részébe, Bankiba költöznek. Elsőszülött kisfiukat, a kétéves Warrent a rokonokra bízták. Banki városát azonban megszállták a Boko Haram dzsihadistái, Collinst és férjét fogságba hurcolták. Collinsnak sikerült elmenekülnie, férjének azonban nem, és azóta nyoma veszett. A várandós édesanya hat hónapon át menekült, Líbiában végül százhúsz másik emberrel együtt sikerült feljutnia egy bárkára. Előtte azonban megverték, pedig már terhessége vége felé közeledett.


Az olasz partok felé haladó bárka azonban elsüllyedt, az Orvosok Határok Nélkül szervezet vízi járműve mentette meg a hajótörést szenvedett édesanyát, akinek a mentőhajón született meg a gyermeke. Anya és kisfia ma már jól vannak, Olaszországban, a Fano és Pesaro között fekvő dombok vidékén élnek egy befogadó központban, amelyet a Labirinto nevű szociális szövetkezet tart fenn, akik húsz menekült nőt fogadtak be.

December 13-án a Fano-Fossombrone-Cagli-Pergolai Egyházmegye püspöke, Armando Trasarti úgy nyitotta meg a fanói székesegyház szent kapuját, hogy közben a kisfiút tartotta a karjában. „Ez az újszülött lesz az ikonunk az irgalmasság szentévében, egy kép, amelynek arra kell ösztönöznie minket, hogy gondoljunk azokra, akiknek semmijük sincs, akiknek nagyon nehéz utat kell megtenniük, akik sok sebet hordoznak magukban.”

Divanét vízkeresztkor, a missziós gyermekek napján, január 6-án keresztelték meg a fanói Szent Család-templomban. A templom megtelt hívekkel, sok menekült jött el az egyházmegyében fenntartott befogadó központokból, számos egyházmegyei pap, diakónus érkezett a szertartásra, hogy részeseivé váljanak az együttélés és integráció e szép ünnepének.

Collins kérte a keresztséget Vincenzo Solazzi atyától, a Migrantes Alapítvány (az olasz püspöki konferencia menekülteket segítő alapítványa) egyházmegyei felelősétől, aki az ökumenéért és a vallásközi párbeszédért felelős egyházmegyei küldött is egyben. „Többször visszakérdeztem, mert először azt hittem, rosszul értettem, mivel ő nem katolikus, bár Kamerunban járt keresztény imacsoportokba. Végül mindketten könnyekig meghatódtunk.” Húsvétkor Collins is felveszi a keresztséget, miután elvégezte a felkészítést. „Azt szeretném, hogy a kisfiam keresztény legyen, és a Divane néven kívül – ami azt jelenti, isteni jel – Dignitynek is hívom majd, annak a hajónak az emlékére, amely megmentette őt, és azért is, mert ő annak a méltóságnak a jele, amit senki nem vehet el tőlünk” – nyilatkozta a kameruni édesanya.


„Krisztus arca ma ebben a gyermekben mutatkozik meg előttünk” – kezdte homíliáját Vincenzo Solazzi. Hozzátette: „Jézust látni ebben a gyermekben azt jelenti, ámulni az életen, és szívünk mélyén elhatározni: küzdeni fogunk azért, hogy minden ember meg tudjon rendülni az élet méltósága előtt, mint az Orvosok Határok Nélkül szervezet csodálatos doktornője, aki megsegítette a vajúdó édesanyját. Néhány hónappal ezelőtt a tengerparton talált halott szíriai kisfiú képe felrázta Európát. Legyen az édesanyja karjában nyugvó Divane boldog, életteli arca is jel, amely felráz minket  az élet csodája iránti közönyünkből!”

Forrás: Avvenire.it; Fanodiocesi.it

Fotó: Ilrestodelcarlino.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
az-assziriai-keresztenyek-ma-sem-elhetnek-bekessegben
Az asszír keresztények ma sem élhetnek békességben – Az erbíli püspök előadása a Pázmányon

Február 21-én este Mar Abrisz Juhana erbíli nesztoriánus püspök tartott előadást a PPKE Jog- és Államtudományi Karán „Körkép az asszír keleti egyház helyzetéről” címmel, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság szervezésében.

15:40
a-romak-integraciojarol-es-az-egyhazak-szereperol-rendeztek-konferenciat-budapesten
A romák integrációjáról és az egyházak szerepéről rendeztek konferenciát Budapesten

„A romák magyarországi integrációja – Az egyházak szerepe” címmel rendeztek konferenciát a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen február 20-án. Az eseményen részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Székely János szombathelyi megyéspüspök.

2018. február 21. szerda