Az élet maga állandó párbeszéd – Ferenc pápa egy padovai iskola diákjainak kérdéseire válaszolt

2019. március 25., hétfő | 14:48

Az alapításának századik évfordulóját ünneplő padovai katolikus iskola és kollégium, a Barbarigo Intézet 1150 diákját és tanáraikat fogadta március 23-án Ferenc pápa a Vatikánban, a VI. Pál teremben.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szentatya kötetlenül válaszolt a diákok kérdéseire; többek között olyan témák kerültek szóba, mint a felelősség, a hit, az igazságosság és a munka.

A felső tagozatos Sonia a bizalomról kérdezte Ferenc pápát: Hogyan és hol lehet megbízható támaszra, vonatkoztatási pontra lelni a kamaszkorban? Az egyházfő válaszában rámutatott, az első vonatkoztatási pont a saját lelkiismeret. Ez alapján kell a jövőbe tekinteni. Ehhez bátorság szükséges, mert kockáztatni kell, persze megfontoltan. Egy fiatal ne legyen kényelmes – mondta a pápa, akik „csak a díványon hevernek, már húszévesen nyugdíjassá válnak”. Fiatalnak lenni erőfeszítés nap mint nap, mert „a kegyelmen kívül semmit nem adnak ingyen ebben az életben”. Nagy kísértés a középszerűség, amit minden erővel el kell kerülni.

A Szentatya a párbeszédet nevezte a második fontos vonatkoztatási pontnak, mert így elkerülhető az elszigetelődés és elmagányosodás veszélye. „Kezdjetek párbeszédet az iskolalelkészeitekkel, papjaitokkal, tanáraitokkal, aztán a szüleitekkel, testvéreitekkel és a barátaitokkal” – ajánlotta a pápa a diákoknak. Az ember nem önmagával folytat dialógust, jóllehet szükség van a dolgok megfontolására is, hanem a környezetével, mert az élet maga állandó párbeszéd. Ráadásul a diákok közösségben élnek, és ebben a közösségi szellemben kell elindulni, vállalva az út kockázatát. Egyedül talán gyorsan lehet haladni, de együtt biztosan célba is érünk. Ferenc pápa rámutatott még a rászorulók iránti szociális elkötelezettség fontosságára, valamint a szülőktől, de főként a nagyszülőktől, az ő személyes életbölcsességüket megismerve kapott gyökerek ápolására.

A középiskolás Aldo az élet értelméről kérdezett, valamint arról, a pápa maga milyen kihívásokkal nézett szembe annyi idősen, mint most ők. Ferenc pápa először általánosságban válaszolt: az élet mély értelmét nem lehet tanítani, ellenben egy jó iskola erősen ösztönözhet a jó kérdésfelvetésre. Fontos, hogy találkozzunk a valósággal, ehhez szükséges a „kilépés”, de ne csak rögtönzött, esetleges módon, hanem megfontolással. „A valódi nevelés szembesít a valós kérdésekkel”, az igazi problémákkal. Emellett találkozni kell a szépséggel a művészeten keresztül, ami segít választ adni a mai kihívásokra, mint például a halál és a leselejtezés kultúrája, a közömbösség.

A pápa személyes emlékei közül felelevenítette középiskolás éveit. Az általános iskolát – az argentin tanrend szerint – 13 évesen fejezte be, majd vegyipari szakközépiskolába ment, ahol 19 évesen végzett. A középiskola kezdetén az apja azt mondta neki: „Nézd, fiam, egyet meg kell tanulnod: dolgozni.” „Tizenhárom éves koromtól nyaranta dolgoztam, a nyári szünidő három hónapjából két és fél hónapot végigdolgoztam; apám barátjának az üzemében a műhelyeket takarítottam. Jót tett nekem, mert kinyitotta a szemem. Aztán az iskolában is dolgoztunk délelőttönként, vegyi üzemekben, délután pedig tanultunk. Hétvégenként a barátaimmal voltam, együtt mentünk táncolni, a plébánián pedig besegítettem, kórházakban látogattuk a betegeket. Ez volt az én személyes tapasztalatom, a munka tehát nagyon fontos” – fogalmazott Ferenc pápa.

A Barbarigo Intézetet száz évvel ezelőtt, 1919-ben alapította Luigi Pellizzo padovai püspök, azzal a szándékkal, hogy választ adjon a szülők igényeire, akik keresztény alapokon nyugvó oktatásban szerették volna részesíteni gyermekeiket. Mindez több mint ötven évvel az egységes olasz állam létrejötte – melynek eredményeként államosították az oktatást – után történt. Az iskola felső tagozatos és középiskolai osztályokat indított, különféle szakképzésekkel. Az iskolához kollégium is tartozik, hogy a távoli vidékről érkező diákok számára is lehetőséget biztosítsanak a tanulásra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle