Az élet a szeretetben teljes – Palánki Ferenc püspök interjúkötetének debreceni bemutatója

2017. december 15. péntek 19:27

Debrecenben is bemutatták a Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel készült, „Az élet a szeretetben teljes” című interjúkötetet december 14-én. A Szent József Gimnázium dísztermében a főpásztorral Elmer István, a kötet szerzője beszélgetett.

Palánki Ferenc szerint a keresztény ember az evangéliumot hordozza a szívében, ettől vagyunk olyanok, mint Krisztus – tőle tanulunk szeretni, élni, örök dolgokra figyelni, amely végtelen távlatot nyit meg előttünk. Ha a Krisztustól kapott végtelen távlat határozza meg az életünket, másként állunk hozzá a nap indításához, az élet dolgaihoz. Istennel való találkozásunk megtapasztalható a másokkal való találkozásunkban.

Advent kezdetekor a közszolgálati televízió híradásai nem az ünnep lényegéről szóltak, hanem a kereskedelemről. Hová tart az ország és Európa? Elmer István a következőket idézte a kötetből: „A mai korszellem azt sugallja, valósítsd meg önmagadat. Pozitív törekvésként állítják be. Annyiban igaz az önmegvalósításra törekvés, hogy a kapott képességeket, talentumokat ki kell munkálnunk, hogy a legjobban valósíthassuk meg Isten tervét. Ezzel azonban nem magamat valósítom meg igazán, hanem Isten valósít meg engem.”

Palánki Ferenc arról is beszélt, hogy a boldogság nem más, mint itt és most Isten jelenlétében élni. A földi életünk akkor válik teljessé, ha minden pillanatban a szeretet által a végtelenhez kapcsolódik.

A megyéspüspök Csesztvén, háromgyermekes egyszerű családban nőtt fel, szülei soha nem a tárgyi dolgokban mérték a szeretetet. A főpásztor kiemelte, számára az otthon mindig egy másik ember, egy közösség szívében van.

A kötetből nem maradt ki a püspök sportszeretete sem. Palánki Ferenc ismert futballrajongó, aki maga is kivette a részét a sportból, a papi válogatott játékosa volt.

A könyvbemutatón szó volt hivatása alakulásáról is. A megyéspüspök élete meghatározó egyéniségeire emlékezett, többek között Vigyázó Miklós atyára, aki harminc éven át volt lelkivezetője. Beszélt tanítómesteréről, Beer Miklós váci megyéspüspökről is, aki azt mondta neki: „Igyekezz elveidhez igazítani az életedet, mert különben az elveid igazodnak az életedhez.” Szintén kiemelkedő volt hivatásának alakulásában Barsi Balázs ferences atya, valamint Pálos Antal jezsuita atya, aki kilenc évig börtönben volt a kommunista érában.

Az élet a szeretetben teljes című interjúkötetet december 17-én, vasárnap 15 órakor Nyíregyházán, az Egyházmegyei Lelkipásztori Intézetben is bemutatják. 

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

19:20
erovel-es-batorsaggal-egerszalok-harmincotodszor
Erővel és bátorsággal – Egerszalók harmincötödször

„Nekilendülök annak, ami előttem van” mottóval a 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó negyedik napja az úthoz szükséges erőgyűjtésről szólt. „Összegyűltünk Jézusnál, hogy formálódjunk, alakuljunk és lendületet vegyünk. Az életszentségre vagyunk meghívva” – fogalmazott július 14-én Palánki Ferenc.

13:59