Az első „kínai” olimpikon: a Tűzszekerek ihletője

2008. augusztus 3. vasárnap, 09:57

Kevesen tudják, hogy a Tűzszekerek c. film ihletője a skót Eric Liddell, a Párizsi Olimpia aranyérmes futóbajnoka volt, aki Kínában született, és ott is halt meg misszionáriusként egy japán munkatáborban 1945-ben.

 

Eric Liddell presbiteriánus misszionárius szülők gyermekeként Tiencsinben született 1902-ben. Ötéves volt, amikor Skóciába költöztek. A kiváló krikettező, rögbijátékos és futó rövidtávfutásban indult az 1924-es Párizsi Olimpián. 100 m-es síkfutásban indult volna legnagyobb eséllyel, ám mivel a versenyt vasárnapra tűzték ki, vallásos meggyőződése miatt lemondta részvételét.

Egyesek szerint maga az angol király próbálta rábeszélni, hogy „a haza dicsőségéért" mégis versenyezzen, Liddell azonban így felelt: „Isten parancsa előbbrevaló, mint a haza dicsősége. Vasárnap nem futok." 400 méteren indult tehát, ahol 47,6 másodperces olimpiai rekorddal aranyérmet nyert.

Győzelme után diplomát szerzett, majd visszatért Kínába, ahol előbb a kínai-angol iskolában, később szegény gyermekek tanintézményében tanított – írja az AsiaNews.

1941-ben a háborús veszély miatt feleségét és lányait Kanadába küldte, ő maga azonban Kínában maradt: Sanghaj közelében tanított. 1943-ban a területet elfoglalták a japánok. Liddellt Weifangba internálták, ahol igyekezett segíteni az öregen, a betegeken, emellett gyerekeket tanított.

Eric Liddell 1945. február 21-én halt meg. Néhány hónappal korábban Winston Churchill elérte, hogy néhány foglyot szabadon engedjenek. Liddell is köztük lett volna, de átengedte helyét egy állapotos fogolytársának. Utolsó két szava ez volt: „Teljes odaadás". Noha származására nézve nem volt kínai, Sicsiacsuangban, a Mártírok Mauzóleumában helyezték örök nyugalomra.

 

Magyar Kurír

Kép: www.jamd.com

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57