Az első magyar szent család közbenjárását kérték Székesfehérváron

Hazai – 2016. november 14., hétfő | 19:05

Spányi Antal megyéspüspök Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre Székesfehérváron őrzött és tisztelt ereklyéi előtt a magyar szent család oltalmába ajánlotta a magyar családokat november 12-én, a magyar szentek és boldogok emléknapjához kapcsolódóan.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepre számos család érkezett, képviselve egyházközségüket, hogy a főpásztori misén megerősödjenek hitükben és megújítsák szeretetüket egymás iránt. Spányi Antal meghívta a katolikus iskolák képviselőit is, hogy a fiatalokban is erősítsék a családi élet fontosságát, az összetartozás erejét, illetve az egyházmegye papságát, hogy imájukkal támogassák a szülőket és gyermekeket.

A megyéspüspök beszédében kiemelte azt a reményt, amely a családi életből fakad, amelyet semmilyen más életforma nem helyettesíthet.

Jó látni a boldog családokat, akik ebben a borongós őszi időben fényt visznek a világba, akik egymást elfogadva örömet találnak gyermekeikben, akik közösen erősítik egymást a nehézségekben, közösen élik meg hitüket, valódi közösséget alkotnak. Ilyen családot látunk keresztény történelmünk elején. Ilyen volt ezer évvel ezelőtt Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre családja – emlékeztetett Spányi Antal, majd az első magyar szent családot méltatva elmondta, ők egy olyan világban éltek, ahol a keresztény hit még alig gyökeresedett meg, mégis példát tudtak adni a nemzetnek arról, hogy mi a keresztény család.

Boldog családi életről álmodtak, életükben mégis jelen volt a fájdalom, a szenvedés, a gyermekek halála. A pogányság lázadásai ellenére kitartóan dolgoztak a nemzet jövőjéért, egy eszme, egy igazság, egy életeszmény elterjesztéséért. Honnan merítettek erőt hozzá? A szentek életéből tudjuk, hogy erejüket Istentől kapták, az imádságon, az istentiszteleten keresztül, a Szentírás tanulmányozásából, a tanítás befogadásából, a szolgálat készségéből. Nem volt ez másképp Szent Istvánnal, és családjával sem. Ezért nem törte le őt a megújuló lázadás, sem a családját sújtó gyász. Tudta, hogy az Ég felé kell nézni. Így látta meg a Boldogságos Szent Szüzet, akinek felajánlotta egész nemzetünket. Nekünk is folytatnunk kell ezt a felajánlást, családunkért, mindannyiunkért – buzdított a főpásztor.

Az elmúlt évek hagyományát követve a szentmisében a székesfehérvári püspök a magyar szent család oltalmába ajánlott minden magyar családot. Imájában arra kérte a Mennyei Atyát, segítse és erősítse családokat; adjon erőt a házastársi hűségre, az önátadásra, a családi élet örömeinek megélésére; hogy a fiatalok lássák az igazi példát, az önpusztító és boldogtalanságba taszító élet helyett; biztonságban növekedhessenek és a keresztény élet példáját tanulják meg szüleiktől.

„Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre herceg, imádkozzatok a ma élő családokért, ahogy egykor mindennapi fohászotokkal vezettétek a magyar népet: találjanak oltalmat a koronázó palást alatt...” – szólt Spányi Antal imádsága. A felajánló ima után a püspök megáldotta az egyházközségeket képviselő családokat és átadta az ajándékokat.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria