Az én papom: Györfi Szabolcs

2016. augusztus 6. szombat, 19:56

„Az én papom” kampányunkra szeretettel várjuk olvasóink írásait 500–2000 karakter terjedelemben, jó minőségű fotóval (jpg formátumban). Tóth Ildikó írt nekünk Györfi Szabolcsról, a budapesti Sziklatemplom pálos szerzetes-papjáról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

2007 őszén Isten kezdeményezésére helyet és lehetőséget kerestem magamnak, ahol megismerkedhetek a katolikus egyházzal. Egy kedves ismerősöm a Sziklatemplomot, a Magyar Pálos Rendtartomány budapesti templomát és kolostorát ajánlotta. Itt találkoztam Györfi Szabolccsal, a fiatal és lelkes pálos atyával, akit 2005-ben szenteltek pappá, és aki helyet adott nekem a fiatal felnőttek számára vezetett hittancsoportjában.

A mellette töltött évek Isten segítségével nagyon sokat formálták gondolkodásomat, lelkemet, érzelmi világomat. Szabolcs testvér alázatosságát, szorgalmasságát és kitartó törekvését arra, hogy gyengeségét és kicsinységét érezvén is, kilépve önmagából teljesítse Istentől kapott küldetését, a nagy Isten személyesen kísérte jeleivel, amelyeket ha lelki naplóba írtam volna, most már több mint száz oldal lenne. Az ő papi személye melletti folyamatos istenbizonyságok köteleztek arra, hogy figyeljek rá, a személyének példájára, a tanítására és a homíliáira. Így lettem az évek során türelmesebb és alázatosabb ember. Gazdagodott istenképem, javult önismeretem, emberismeretem, változott a világról alkotott képem. Megtanultam nagyobb belső békével és Istenbe vetett bizalommal viszonyulni emberi és helyzeti nehézségekhez, mint korábban. Ez a belső béke az alapja annak, hogy az ember képessé váljon a Krisztust adni tudó, másokat szolgáló szeretetre. Mind a belső békével, mind a szeretés képességének növelésével kapcsolatosan hosszú út áll még előttem. Szabolcs testvért idézve: „A szeretet mindig a legnehezebb és legnagyobb feladat, amit egy életen át kell tanulnunk.”

A katekizmus elején ezt olvashatjuk: „Isten azzal, hogy a maga képmására teremtette az embert, a szívébe írta a vágyat, hogy az ember látni akarja Istent. Jóllehet e vágyat sokszor nem ismeri föl az ember, Isten mégis szüntelenül magához vonzza őt, hogy Őbenne találja meg az igazságnak és a boldogságnak azt a teljességét, amit állandóan keres. A világból és az emberi személyből kiindulva az ember a maga értelmével meg tudja ismerni Istent, mint a világmindenség kezdetét és célját, a legfőbb jót, a legfőbb igazságot és a végtelen szépséget.”

Szabolcs testvér papi személyének sajátossága egyfajta lelki szépség, melynek forrását csak a Jó Isten ismeri pontosan, de gyanítom, hogy alázatos szívű és nagylelkű istenszeretetéből, teremtményi kicsinységtudatából, a lelki tisztaságra való fokozott igényességéből, jócselekedetekben való gyakorlottságából, Istent dicsőítő, szelíd, humorra hajló lelkületéből, angyaltiszteletéből és Mária tiszteletéből fakad. Ez az Istenhez szüntelenül közeledni akaró és vasakarattal szolgáló lelki szépsége alkalmassá tette őt arra, hogy Istennek olyan munkatársa lehessen, akinek a személye mellett Isten végtelen szépsége és szeretete vonz és megtart. Istennel való közös munkája segít abban, hogy az ember meg tudja ismerni Istent és a valóság isteni alakját, de persze csak tükörben, homályosan látva.

Hálát adok neked végtelen Fölség, aki Szabolcs testvérnek a papi hivatást jelölted ki a testvéri szeretet gyakorlására. Mennyei Atyám, áldj meg minden hozzá fordulót és végtelen jóságodban add meg lelküknek az örök életet és az irántad való igaz szeretetet! A Te mindenhatóságod és szereteted pótolja mindazt, amit emberi gyengesége miatt nem tud megtenni! Jöjj Szentlélek, világosítsd meg mindabban, ami hivatása teljesítéséhez szükséges! Mária, az egyház anyja, Szent István király, a magyar keresztény állam megalkotója, Remete Szent Pál, Esztergomi Boldog Özséb, és pálos mindenszentek, ajánljátok kérésemet Üdvözítő Istenünk oltalmába! Ámen.

Tóth Ildikó

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle