Az én szerzetesem: Gertrud-Maria Erhard schönstatti Mária-nővér

Megszentelt élet – 2015. január 7., szerda | 20:01

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Azt kérjük olvasóinktól, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra. Török Orsolya Gertrud-Maria Erhard nővérről írt.

Az én szerzetesem Gertrud-Maria Erhard schönstatti Mária-nővér Németországból, aki a magyar Schönstatti közösség kedvéért megtanult magyarul. Nem Magyarországon él, sok részletben körülbelül két hónapot tölt hazánkban egy évben. Mégis a legmélyebb kérdésekről tart előadást magyarul. Ha gyakorlati megbeszélést tartunk, érdeklődve néz rám, és közben az ölében levő laptopjába vakon gépeli németül jegyzeteit.

Mindig derűs, és nevetését az egész házban meghallani. Rendkívül jó memóriája van nevek és arcok tekintetében (is). A rábízott családok gyermekeit is névről ismeri, legyen az akárhány gyermek. Nagyon érzékenyen reagál a családok apró gondjaira, helyzetére. Mindig arról tart előadást, ami bennünket foglalkoztat, és feltételezem, ez a legtöbb esetben nem egyezik az ő saját problémáival. Ebben és nagyon sok minden másban az alapítót, Kentenich atyát követi, akinek mint előadónak és prédikáló papnak ez fontos alapelve volt.

Gertrud-Maria nővér nagyon intelligens tanítványa Kentenich atyának, bár személyesen nem találkozhattak. (Kentenich atya 1968-ban meghalt.) Alaposan ismeri az alapító életét és írásait, gondolkodásmódját. Elkötelezetten és komoly hivatástudattal ő a kapocs a Magyar Schönstatt Család és a nemzetközi apostoli Schönstatt mozgalom között. Sokat tesz azért, hogy a házasság szentségében élő emberek is tudatosan Istennek szentelt életet éljenek. A német és magyar családokon kívül a lányifjúsággal is nagy odaadással foglalkozik.

Termete és megjelenése királynői, szeretete anyai. A Szűzanya közvetlen munkatársa, így lehetséges, hogy kicsit hasonlít rá.

Rengeteg feladata van Németországban is. Sok telefon, e-mail, a rábízott ügyek és személyek sokasága. Mégsem zilálja szét ez a sok kötelezettség. Sosem sóhajtozik, panaszkodik. Az idejét német precizitással és mégis magyar rugalmassággal osztja be. Mindenkire marad ideje, és minden e-mailre válaszol, mert mindegyik mögött a levél küldőjét látja. Sokat utazik Magyarországon belül is tömegközlekedéssel. Útközben beszélgetni szokott az utastársaival.

Hálát adok Gertrud-Maria nővérért az Istennek! Szeretném én is ilyen szeretettel, figyelemmel és pontossággal ellátni a saját feladataimat. A Szűzanya kísérje őt egész életében és munkájában!

Török Orsolya

 

Kapcsolódó fotógaléria