Az ENSZ észrevételei a Szentszék gyermekjogi beszámolójáról

A Szentszék közleménye

Nézőpont – 2014. február 6., csütörtök | 9:53

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 65. ülésén összefoglaló észrevételeket tett közzé az Apostoli Szentszék és öt másik, az egyezményt aláíró állam (Oroszország, Németország, Portugália, Kongó és Jemen) hivatalos beszámolóival kapcsolatban, amelyek a Gyermekjogi Egyezmény betartására vonatkoznak.

Az egyezményhez csatlakozott felek számára előírt eljárásokat illetően a Szentszék tudomásul veszi a beszámolójáról az ENSZ illetékes bizottsága által készített észrevételeket, amelyeket alapos elemzés tárgyává tesz annak érdekében, hogy a nemzetközi jog előírásainak megfelelően az egyezményben foglaltak a bizottság által jelzett területeken minél teljesebb mértékben érvényesüljenek. A Szentszék továbbá figyelembe veszi annak a vitának az iránymutatásait is, amelyre január 16-án került sor a Szentszék és a bizottság között.

A Szentszék ugyanakkor sajnálattal állapítja meg, hogy az összefoglaló észrevételek néhány pontban megkísérelnek beavatkozni a katolikus egyháznak a személy méltóságára és a vallásszabadságra vonatkozó tanításába.

A Szentszék ugyanakkor megerősíti elkötelezettségét a gyermekek jogainak védelmére, összhangban a Gyermekjogi Egyezmény által előírt alapelvekkel és a katolikus tanítás által bemutatott erkölcsi és vallási értékekkel.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír