Az evangélium igéi

2018. október 7. vasárnap 12:00

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

A szentmisében az igeliturgia csúcspontját az evangélium felolvasása jelenti. Hisszük, hogy maga a feltámadott hirdeti meg számunkra Isten országának beköszöntét, itt és most. Az evangéliumot vasárnaponként vagy nagy ünnepeken az evangéliumoskönyvből is olvashatja a szolgálattevő diakónus vagy pap. A bevonuláskor a menetben előkelő helyet kap a magasba emelt, díszes evangeliarium, amely a liturgia első felében az oltáron foglal helyet. Míg a hívek az Alleluját éneklik, a szolgálattevő a könyvet magasra emeli, s kis körmenetben az oltárról a felolvasás helyéhez, az ambóhoz viszi. Ezután ünnepélyesen kinyitja, és felolvassa, vagy egyszerű dallammal elénekli (ez az úgynevezett kantilláció) a napi evangéliumi szakaszt.

Sok templomban szokás, hogy a napi szakasz elhangzása után magasba emelik az evangéliumoskönyvet, és ekkor mondja a felolvasó: „Ezek az evangélium igéi!”, mire a hívek azt válaszolják: „Áldunk téged, Krisztus!”. Ez a szép szokás nyilván nem pusztán a könyvnek szeretné megadni a tiszteletet, hanem a benne leírt szent szövegnek. A kereszténység azonban hagyományos értelemben nem a könyv vallása. A Biblia nem önmagában szent könyv, hanem az igehirdetés történésében válik azzá, ahogyan az igehirdetésben, a hit továbbadásának folyamatában lett maga is könyvvé. A meghirdetésben és a befogadásban válik valóban Isten szavává, ott és akkor, az istentisztelet folyamatában. Így amikor a lektor, a diakónus vagy a pap ezt mondja: „Ez az Isten igéje”, vagy „Ezek az evangélium igéi”, még helyesebb, ha nem a könyvet mutatja, hanem azokra az emberekre néz, akiknek a szívében, és akiknek a közösségében itt és most szól az Úr, itt és most visszhangzik a könyvből, a betű fogságából már kiszabadított, átlelkesült Ige.

Csak az az igehirdetés lehet hiteles, egyáltalán hallgatható, amely e folyamat részesének tudja magát.

Fotó: Magyar Schönstatt Család

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
puspoki-latogatas-babolnai-templomban-es-menesbirtokon
Püspöki látogatás a bábolnai templomban és a ménesbirtokon

Szalai Gábor bábolnai plébános meghívására október 14-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hálaadó szentmisét mutatott be a bábolnai Nepomuki Szent János-templomban a település várossá nyilvánításának 15. évfordulója alkalmából.

15:01
a-szoloto-biztonsaga-avilai-szent-terez-mai-uzenetei
A szőlőtő biztonsága – Avilai Szent Teréz mai üzenetei

Október 14-én, vasárnap tartották a budapest-terézvárosi templom búcsúját. A szertartáson Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök az ima és a szeretetgyakorlás egységére, összekapcsolására buzdított prédikációjában.

13:40