Az evangéliumi élet nem polgári jólét – Papp Miklós előadása a KÉSZ veszprémi csoportjában

2018. november 9., péntek | 14:41

Papp Miklós görögkatolikus lelkész, teológus, főiskolai tanár volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) veszprémi csoportjának vendége október 18-án. Az előadás címe „A jó és rossz között – az életvezetés etikája” volt, ami megegyezik Papp Miklós egyik könyvének címével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában tartott előadáson Márfi Gyula érsek is részt vett. Az életvezetés a bölcsőtől a halálig, életünk minden szakaszában aktuális téma. Papp Miklós rámutatott: a középkori ember számára még egyértelmű volt, hogy ugyanúgy kell érteni a szakmájához, mint a lélekhez. A mai sikerorientált, gyakorlatias világunkban azonban a holisztikus tudományokat, a filozófiát és a teológiát nem tartják fontosnak, egyedül a szaktudás számít, így aztán láthatjuk, mennyi kiváló szakember rontja el az életét.

Az előadó hangsúlyozta, a jó életvezetés az alapdöntésen múlik, melyet Istennel együtt, vele szövetségben kell meghozni, hiszen ő fejezi be életünk ikonját, de addig is mindig hív, akárhányszor letérünk az útjáról.

Ahogy gondolkodunk, úgy fogunk élni. A pozitív gondolatok megtartanak a választott úton, és aki tervez, az nem ragad le. Ferenc pápát idézve az előadó kiemelte: az evangéliumi élet nem polgári jólét. Bátran kell dönteni, azután ugrani kell, nem lehet az abszolút biztosra várni, mert nincs ilyen az életben. A döntéseket viszont alaposan át kell imádkozni, a realitásokat fel kell mérni. Erősíteni kell az olyan jó emberi kapcsolatokat, amelyek előrevisznek, és el kell hagyni azokat, amelyek lefelé húznak. Isten nem „olcsó”, hanem igényes kereszténységre hív – tette hozzá Papp Miklós.

Mit jelent elitnek lenni? Kitartani az értékeink mellett, és új utakat keresni. Az elitség szolgálatot jelent. Vállaljunk vezető pozíciót a szakmánkban, és szolgáljuk a közösséget. Aki „olcsón” él, annak „olcsó” boldogsága lesz. Az esetlegességgel és a bizonytalansággal szemben áll az igényes kereszténység, amelyet a keresztény értelmiségiek magukénak vallanak.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle