Az evangéliumi élet nem polgári jólét – Papp Miklós előadása a KÉSZ veszprémi csoportjában

2018. november 9. péntek 14:41

Papp Miklós görögkatolikus lelkész, teológus, főiskolai tanár volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) veszprémi csoportjának vendége október 18-án. Az előadás címe „A jó és rossz között – az életvezetés etikája” volt, ami megegyezik Papp Miklós egyik könyvének címével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában tartott előadáson Márfi Gyula érsek is részt vett. Az életvezetés a bölcsőtől a halálig, életünk minden szakaszában aktuális téma. Papp Miklós rámutatott: a középkori ember számára még egyértelmű volt, hogy ugyanúgy kell érteni a szakmájához, mint a lélekhez. A mai sikerorientált, gyakorlatias világunkban azonban a holisztikus tudományokat, a filozófiát és a teológiát nem tartják fontosnak, egyedül a szaktudás számít, így aztán láthatjuk, mennyi kiváló szakember rontja el az életét.

Az előadó hangsúlyozta, a jó életvezetés az alapdöntésen múlik, melyet Istennel együtt, vele szövetségben kell meghozni, hiszen ő fejezi be életünk ikonját, de addig is mindig hív, akárhányszor letérünk az útjáról.

Ahogy gondolkodunk, úgy fogunk élni. A pozitív gondolatok megtartanak a választott úton, és aki tervez, az nem ragad le. Ferenc pápát idézve az előadó kiemelte: az evangéliumi élet nem polgári jólét. Bátran kell dönteni, azután ugrani kell, nem lehet az abszolút biztosra várni, mert nincs ilyen az életben. A döntéseket viszont alaposan át kell imádkozni, a realitásokat fel kell mérni. Erősíteni kell az olyan jó emberi kapcsolatokat, amelyek előrevisznek, és el kell hagyni azokat, amelyek lefelé húznak. Isten nem „olcsó”, hanem igényes kereszténységre hív – tette hozzá Papp Miklós.

Mit jelent elitnek lenni? Kitartani az értékeink mellett, és új utakat keresni. Az elitség szolgálatot jelent. Vállaljunk vezető pozíciót a szakmánkban, és szolgáljuk a közösséget. Aki „olcsón” él, annak „olcsó” boldogsága lesz. Az esetlegességgel és a bizonytalansággal szemben áll az igényes kereszténység, amelyet a keresztény értelmiségiek magukénak vallanak.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő
egyhazmegyei-ifjusagi-talalkozo-kiskoroson-misszios-kereszt-jelenleteben
Egyházmegyei ifjúsági találkozó Kiskőrösön, a missziós kereszt jelenlétében

Kiskőrösön rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúsági találkozóját, a KEFIR-t november 17-én.

2018. november 19. hétfő