Az iraki domonkos nővérek beszámolója a 2015-ös év örömeiről és bánatairól

2016. január 13. szerda 20:01

Maria Hanna OP, az iraki Sziénai Szent Katalinról nevezett Domonkos-rendi nővérek általános főnöknője levelét a magyar domonkos nővérek honlapja közölte.

Sziénai Szent Katalinról Nevezett Domonkos Nővérek, Irak

Erbíl, Ankava

2016. január 7.

Kedves Nővéreink, Testvéreink, Barátaink!

Újévi jókívánságaimmal együtt szeretném kifejezni hálámat folyamatos támogatásotokért és imáitokért, valamint szeretném megosztani veletek, mi minden történt velünk 2015 óta.

A minket kísérő emberek áldott erőfeszítéseinek köszönhetően eseménydús évünk volt. A menekülttáborok lakói, vagyis a menekültek kísérése mellett domonkos nővéreink négyszáz gyermeket készítettek fel az elsőáldozásra tíz csoportban, különböző városokban, illetve Kurdisztán városaiban.

Hálásak vagyunk az Úrnak, hogy törekvéseink, hogy nyissunk egy általános iskolát, gyümölcsöt hozott. Úgy alakult, hogy végül is sikerült minden szükséges engedélyt megszerezni a kurd és az iraki kormánytól. Warda püspök (Erbil káld püspöke) felajánlott nekünk egy katolikus szervezetek által épített épületet, ami az erbili érsekség tulajdonába tartozik, a Pápai Misszió pedig berendezte, bebútorozta számunkra. Körülbelül 460, otthonukból menekülni kényszerülő gyerek van itt (fiúk-lányok). Hét nővérünk dolgozik az iskolában más tanárokkal, segítőkkel együtt, akik szintén mind menekültek. Az iskola ingyenes oktatást biztosít. A tanárok és a személyzet fizetését (összesen körülbelül 18 ezer dollár havonta), egy évig a Pápai Misszió biztosította. Az emberek hálásak, és örülnek ennek a kezdeményezésnek, hiszen a többi iskola helyzete nagyon siralmas. A menekültek nagy száma miatt néhány iskola három műszakban dolgozik különböző csoportokkal, és egy osztály létszáma időnként eléri a nyolcvan főt.

Sikerült továbbá egy másik óvodát is nyitni a menekült gyerekeknek – erre számos kérés érkezett felénk. A családok szívesebben taníttatják gyerekeiket a domonkos nővérekkel. Az ankawai óvodánkba jelenleg 440 gyerek jár. De egy Aqra nevű városban – ahol 250 menekült család él – is nyitottunk egy óvodát, ide ötven gyerek jár. Kaznazanban szintén van egy óvodánk, 130 gyermekkel. Ezek az óvodák a menekültek (gyermekei) számára ingyenesek.

A nővérek mind az óvodákban, mind az iskolákban felfigyeltek arra, hogy a gyerekek viselkedése jó irányba változott. Már könnyebben figyelnek a tanárokra, és könnyebb őket fegyelmezni is. Az iskoláknak saját játszóterük és sportpályájuk van, ami megfelelő környezetet biztosít a gyerekeknek a játékra és energiájuk levezetésére.


Mindemellett az embereknek továbbra is számos kihívással kell szembenézniük. Irak helyzete még ma is elkeserítő. A múlt hónapban nagyon megrázott minket, amikor hallottuk, hogy hét ember (két szülő hét éves kisfiukkal és három éves kislányukkal, illetve egy nő hét éves kisfiával és tizenhárom éves lányával) a tengerbe fulladtak, miközben Görögország felé menekültek.

Fizikailag, lelkileg is mindenki kimerült. Semmiféle megoldás nem ígérkezik a helyzetre. Az emberek az életüket kockáztatják. Az elvándorlás a világ minden égtája felé zajlik. Éppen az év vége előtt (egyszerre) 167 személyt helyeztek el Szlovákiában a bevándorlási program keretében, és a következő hónapban is újabb embereket fognak elhelyezni. Természetesen ez megingatja az embereknek a kereszténység iraki jövőjébe vetett reményét. Ehhez még hozzá jönnek azok a családok, akik a szomszédos országokba mentek, mint Libanon, Jordánia, Törökország. Az elmúlt hónapokban iskolánk tanulóinak száma 520-ról 460-ra csökkent. Az óvodánkból tizenöt gyerek ment el a családjával együtt, és még további családok tervezik a távozást.

Bár szomorúak vagyunk, hogy az emberek elmennek, azok az emberek, akik maradnak, félig kész házakban laknak, s nagyon kemény időszak elé néznek, különösen is télen, hiszen a házak (lakókocsik) nagyon egészségtelenek. Nem nagycsaládoknak, és nem is zord időjárásra tervezték őket. Télen rettenetesen fáznak, nyáron pedig nagyon meleg van.

A Közel-Keletről szóló legújabb hírek egyáltalán nem biztatóak, s nincs is sok remény. Semmit nem lehet előre tudni. Minden bizonytalan. Nem csoda hát, hogy az emberek elmennek. Imádkozunk azért, hogy az isteni irgalmasság kapuja megnyíljon testvéreink számára, hogy legyenek emberek, akik befogadják őket. Ami minket illet, itt maradunk a többiekkel, hogy a tanításon keresztül intellektuálisan, a liturgián keresztül lelkileg támogassuk őket.


Közösségünk nagyon hálás mindazoknak, akik segítettek nekünk egy házat szerezni, ami jobb körülményeket biztosít a még képzésben lévő fiatal nővéreknek. Megkezdtük az általános káptalanunk előkészítését, amit a tervek szerint 2016 júliusában tartunk.

Kérünk benneteket, imádkozzatok értünk, hogy Isten világosítson meg minket, és adja meg nekünk az Ő bölcsességét, hogy minden nehézség és ránk nehezedő nyomás ellenére képesek legyünk a megkülönböztetésre.


Sr. Maria Hanna OP,
az iraki Sziénai Szent Katalinról Nevezett Domonkos Nővérek
általános elöljárója

Forrás: Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Domonkos Nővérek honlapja

Fotó: OP.org; ChurchInNeed.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-lelek-altal-formalni-vilagot-egyhazmegyei-napot-tartottak-szekesfehervaron
A Lélek által formálni a világot – Egyházmegyei napot tartottak Székesfehérváron

Tizenharmadik alkalommal tartották meg május 21-én, pünkösdhétfőn a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos pünkösdi családi napját.

11:28
erdo-peter-megaldotta-budapesti-egyetemi-lelkeszseg-uj-kozossegi-termet
Erdő Péter megáldotta a budapesti egyetemi lelkészség új közösségi termét

Szentmisére gyűltek össze a Magyar Szentek templomában a budapesti egyetemi lelkészség hívására a diákok. Új közösségi termük megáldását Erdő Péter bíborossal ünnepelték május 24-én. A kormány támogatásával megvalósult beruházás átadásán Soltész Miklós államtitkár köszöntötte a fiatalságot.

10:36