Az „okos” eszközökről és a családalapításról beszélgettek szegedi fiatalok a házasság hetében

2016. február 14. vasárnap 13:03

„Te meg Én” tréninget tartottak Szegeden a házasság hete programsorozat keretében február 8-án. Az újdonságnak számító programot a Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete szervezte, nem csak katolikus fiatalok számára.

A Dombi Boglárka tréner irányításával zajlott beszélgetés során a „szerintem” kifejezés használata kötelező volt, a résztvevők így gyakorolhatták egymás véleményének higgadt elfogadását a párválasztásról, internetes társkeresőkről, családalapításról, házasság előtti tanácsadásról, orvos-, védőnő- és bébiszitterkeresőkről. A rendezvényen a szülők által sokszor tiltott „okos” eszközökről volt szó, és a mobilok, applikációk, játékok lehető legokosabb, családbarát használatára hívták fel a figyelmet.

A február 8-i véleménycserén részt vevő fiatalok között voltak, akik szerint a szülőket kellene felvilágosítani arról, hogy a modern technológiai eszközök milyen veszélyekkel fenyegetik a gyerekeket, akik bizony sokszor pontosan tudják, hogyan érhetik el a blokkolt tartalmakat.

A korszerű technikai eszközökről szóló vitában minden generáció szóhoz jutott. A legfiatalabbak dicsérték az ingyenes nyelvtanuló applikációt, ugyanakkor hiányként említették, hogy nincsen olyan magyar nyelvű alkalmazás, amely a munka és a tanulás halogatása ellen nyújtana segítséget. A nagyszülők korosztályát képviselő Kapás Ferenc egyetemi docens elmondta, hogy ő is használja nyelvtanulásra az okos eszközöket, de szerinte az lenne nagyon fontos, ha a fiatalok maguktól megtalálnák a kikapcsoló gombot a telefonokon és tableteken. Az előadó így utalt a családi programok értékére és a túl sok számítógépes játék káros egészségi hatására.

Az egyik résztvevő szerint megvédeni nem lehet a gyerekeket a rossz hatásoktól, de fel kell készíteni őket a káros internetes tartalmakkal szembeni helyes magatartásra ugyanúgy, mint például a drogok visszautasítására. A szegedi tréningen az is elhangzott kiegészítő jó tanácsként, hogy nemcsak drága okos eszközökkel, hanem ingyenes, egyszerű megoldásokkal, például megfelelő, egészséget nem veszélyeztető öltözködéssel, életmóddal is lehet készülni a családalapításra és gyermekvállalásra, már fiatal kortól. 

A vitában a fiatalok a korszerű technikai eszközökről, hasznos és kevésbé hasznos, sőt humoros vagy olykor nevetséges applikációkról úgy mondhatták el a véleményüket, hogy közben azt is értékelhették, mennyire családbarát az adott megoldás. A beszélgetés végére összeállt egy gyűjtemény a hasznosnak talált megoldásokról, és kialakult egy lista a még hiányzó vagy nem családbarát megoldásokról is.

A résztvevők hasznosnak találták a speciálisan szegedieknek vagy Szegedre érkező turistáknak készített játszótérkereső és bababarát helyeket áttekintő weboldalakat. Egy kétgyermekes édesanya részéről felmerült az is, hogy jó lenne, ha az online orvoskeresőket, védőnőkeresőket országosan folyamatosan aktualizálnák és az elavult információkat kötelezően törölnék a feltöltők.

Hegedűs Márk újságíró előadásában az egyház online kommunikációjával foglalkozott. Az „okos” eszközök kapcsán elmondta, hogy a szegedi református lelkészek tartják a lépést a fiatalok igényeivel – például online házassági felkészítést tartanak külföldre költözött magyaroknak Szegedről. A kommunikációs szakember olyan ingyenes hazai alkalmazásokat is bemutatott, mint a telefonra letölthető bibliaolvasó játék vagy énekeskönyv.

A tréning tematikáját több mint kétszáz egyetemista névtelenül beküldött kérdései alapján állították össze. Az előzetes felmérésen családcentrikusságot tekintve kedvező eredmény született. A rendezvényen elhangzott, hogy a 227 válaszadó fiatal 99 százaléka szeretne a jövőben családot alapítani. A 16-25 éves korosztály a felmérés szerint készül a családalapításra, csak néhányukat bizonytalanítja el friss csalódás, rossz családi minta, kevés pénz, illetve egy-egy esetben az elkötelezettségtől való félelem. A válaszadó fiatalok 82 százaléka nem kíván társkereső oldalon ismerkedni. Jó hír, hogy a kitöltők fele úgy érzi, családbarát településen lakik.

Forrás  és fotó: Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete, Szeged

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-jelenletbol-fakad-minden-bemutattak-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotetet
A jelenlétből fakad minden – Bemutatták a Varga László püspökkel készült interjúkötetet

Április 25-én mutatták be Kaposváron „A bőrünk alá bújt Isten” című könyvet, melyben Varga László kaposvári megyéspüspökkel beszélget Bodnár Dániel. A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban megjelent kötetet Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja ismertette.

15:15
mit-mond-az-x-y-es-z-generacio-az-egyhaz-jovojerol-beszelgetes-ferences-kajoni-hazban
Mit mond az X, Y és Z generáció az Egyház jövőjéről? – Beszélgetés a ferences Kájoni Házban

Az X, Y és Z generáció és az Egyház kapcsolatáról beszélgetett április 23-án a budapesti Kájoni Házban Dobszay Benedek ferences provinciális, Dávid Bea szociológus és Horváth Bálint, a budapesti Piarista Gimnázium igazgatója; a beszélgetést Mráz Dániel közgazdász vezette.

2018. április 25. szerda