Az olasz parlament igent mondott az élettársi kapcsolat bejegyzésére

2016. február 26. péntek 11:42

A törvény nem tette egyenlővé az élettársi kapcsolatokat a házassággal, és nem engedélyezi az örökbefogadást. Az élettársi kapcsolatok bejegyzése ellen az olaszországi katolikus szervezetek január 30-án a Family Day elnevezésű tömegtüntetéssel tiltakoztak a római Circus Maximusban és környékén.

A római parlament felsőháza 173 igen és 71 nem szavazattal elfogadta a különböző és azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának jogszabályba való iktatását. Hosszú politikai és társadalmi vitára tesz pontot Olaszországban ez a törvény, amelyről még a képviselőháznak is szavaznia kell. A parlament alsóházában azonban a kormányerők többséggel bírnak, ezért a szavazás eredménye nem kétséges.

A megszavazott törvény nem emlékeztet a kormány által benyújtott eredeti formájára: a végleges változatból kimaradt az örökbefogadás lehetősége. A törvény tervezete szerint az egyik élettárs örökbe fogadhatta volna a másik gyermekét. Az olasz parlament katolikus szárnyának szorgalmazására a törvényben nem szerepel a hűség erkölcsi kötelezettsége sem, ahogyan ez a házasságot szabályozó törvényben szerepel. Ezzel megkülönböztették az élettársi kapcsolatot a házasságtól. 

A Matteo Renzi vezette balközép kormány kezdeményezte az élettársi kapcsolatok törvényi szabályozását, amit az Európai Unió is sürgetett Rómától. A törvényről való szavazás korábban már több alkalommal kudarcba fulladt a parlamenti pártok közötti viták miatt, ezért a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta. Emiatt ha a szenátus nem szavazta volna meg, az Renzi politikai bukását jelentette volna.

A Demokrata Párt (PD) balközép kormányerő és szövetségesei, közöttük az Új Jobbközép (NCD) is igennel szavazott. Igent mondott a törvényre a Denis Verdini vezette ellenzéki jobbközép frakció is, amely a Forza Italia (FI) pártból tavaly nyáron vált ki. A szintén ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) kivonult az ülésteremből. A jobboldali pártok nemmel szavaztak.

Renzi Twitter-fiókján történelmi eredménynek nevezte az élettársi kapcsolatok bejegyzésének parlamenti elfogadását.

Az élettársi kapcsolatok bejegyzése mindenképpen jelentős jogi előrelépés az eddig teljesen jogvédettség nélküli olasz élettársak számára. A törvény hatályba lépésével ugyanis egyebek között felvehetik egymás családnevét, halálozás esetén a másik nyugdíjából részesülhetnek, válás esetén pedig tartásdíjban.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter, az NCD elnöke elengedhetetlennek nevezte az élettársi kapcsolatok jogszabályi rendezését. Megelégedését fejezte ki amiatt, hogy a törvényből kimaradt az örökbefogadás, amelyet az NCD kezdettől fogva ellenzett. „A józan ész győzött. Megakadályoztuk a természetellenes döntést” – fogalmazott Alfano.

Massimiliano Gandolfini, a Family Day (Családi Nap) mozgalom vezetője szerint a római parlament felsőházának döntése elárulja az olasz családokat, és ténylegesen bevezeti a melegházasságot Olaszországba. Az olaszországi melegegyesületek egy része elégedetlen a „csonka” törvény miatt, mások viszont úgy vélik, első lépésként az élettársi kapcsolatok bejegyzése is eredménynek számít.

Olaszországban közel egymillió ember él tartós élettársi kapcsolatban. Az élettársi kapcsolatok számának növekedése Olaszországban többszöröse a fokozatosan csökkenő polgári és egyházi házasságoknak. Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint az olaszok húsz százaléka „nem hagyományos” családban él, ezek közé számolják az egyszülős családokat is. Az élettársi kapcsolatban született olasz gyermekek 2012-ben kaptak jogegyenlőséget a házasságban születettekkel.

Forrás: MTI

Fotó: Effemeride.it

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek