Az ÖrdögKatlan fesztiválra látogatott Kocsis Fülöp érsek-metropolita

2018. augusztus 10., péntek | 11:30

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg az ÖrdögKatlan összművészeti fesztivált a Baranya megyei Nagyharsányban és a környező településeken. A rendezvényen részt vett a KözösPont ökumenikus fesztiválmisszió csapata is, akikhez augusztus 1-jén csatlakozott Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nagyharsányi református templom oldalában felállított keresztény sátorba betérők és az ottani önkéntesek nyitott beszélgetés keretében kérdéseket intézhettek a főpásztorhoz, aki szívesen válaszolt nekik. A fiatalok főként a görögkatolikusok jelenlegi helyzetéről, valamint személyes élethivatásáról, papi és szerzetesi pályájáról kérdezték Kocsis Fülöpöt. Így tudhatták meg, hogy miként lett püspök egy egyszerű szerzetestestvéri életre vágyó és azt megélő papból, miként adta át Isten kezébe életének fontos döntéseit. Arra a kérdésre, hogy „Mit keres egy érsek a fesztiválon?”, azt válaszolta, számára mindig is tetszettek azok a lehetőségek, amelyek során fiatalokkal lehet beszélgetni. Korábban is hallott a KözösPont fesztiválmisszióról, amely a Sziget fesztiválon jelent meg először. Első látogatása során, két éve a Strand fesztiválon elismerését szerette volna kifejezni a missziós csapatnak, mert a KözösPont önkénteseinek hivatása is ugyanazon tőről fakad, mint az ő papi hivatása: ez pedig az Istenben való tenni akarás.

„Ha az Istenre figyeléssel és a hitből származó tettek vállalásával kiegészül egy ilyen szolgálat, akkor csodák történnek, ezekről biztosan ti is mesélhettek” – biztatta Kocsis Fülöp a sátorban szolgáló fiatalokat. Arra a kérdésre, hogy a „forrongó” és változékony módon útkereső huszonéves fiatalokat milyen tanáccsal látná el, az érsek így válaszolt: „Amikor elkezd felnőni valaki, egyre jobban törekszik arra, hogy minél mélyebben megismerje az őt körülvevő világot. A fiataloknál a huszonéves kor elején megjelenik az önmegismerés, az istenkeresés és az elmélyedés igénye egy adott témában. Nagyon fontos, hogy ekkor ne sodródjunk ki.”

A főpásztor az istenkapcsolat megtartásához a napi imádságot javasolja, példaként említve az ifjú házasok kapcsolatát, akik a párkapcsolat elején harmonikus viszonyt ápolnak, állandóan beszélgetnek egymással, azonban a külső körülményekhez való alkalmazkodási kényszer és az olykor megjelenő megalkuvások a beszélgetéstől való eltávolodáshoz vezethetnek. A napi, közvetlen, állandó beszélgetési szint, és a kapcsolattartás formáinak keresése segítenek minket minden élethelyzetünkben. A krízishelyzetek is így oldhatóak meg.

„Istennel is hasonlóképpen vagyunk. Ha az Úristennel állandó kapcsolatban vagyok, akkor minden problémát vele tudok megoldani és ajándékká válik még az engem sújtó csapás is. Az imádság mennyisége azonban egyén- és élethelyzetfüggő, de mindig az Istennel való kapcsolat mélyítése a cél. Ahogyan a párok különféle élményeiket megosztják egymással, úgy kell sokszínű kommunikációs csatornáinkat is megtalálni Isten felé. A sokféleségnek azonban a kapcsolat mélységét és letisztultságát kell céloznia.”

Mivel a hallgatás vagy egy szemkontaktus is teremthet mélységet, közösséget embertársunkkal, Kocsis Fülöp egy egyszerű imát javasolt: Uram, Jézus Krisztus, könyörülj rajtam! „Ezt már az egyházatyák is imádkozták – tette hozzá a főpásztor. – Ez nem szómágia, hanem az odafigyelés eszköze, a Jézusra figyelés eszköze, amellyel mélyebbre juthatok magam felé, szívem belseje felé, ahol Isten lakik. Isten nem fenn az égben lakik, hanem bennünk. A keresztény élet nem társadalmi konvenciókra épülő elvárás, amely jó magaviseletre irányul, hanem a belsőmben élő Krisztus felfedezése, az Ő hangjának követése.”

Arra a kérdésre, hogy miként lehet keresztény életet élni korunkban, azt válaszolta: „Fiatalkoromban még üldözték a kereszténységet Magyarországon. Akkor hősies cselekedet volt templomba járni. Ma már nincs ilyen üldözés. Azonban minden intézmény, amelyben élünk és dolgozunk, még akkor is, ha keresztény, állandóan olyan helyzetek elé állít bennünket, amely a hiteles keresztény élet megélését kívánja tőlünk, és ez kortól független.” A beszélgetés lezárását követően Kocsis Fülöp közös áhítatot vezetett és a missziós csapattal imádkozott a nagyharsányi református templomban.

Kocsis Fülöp a KözösPont misszióval együttműködő teremtésvédelmi sátor kerekasztal-beszélgetésén is részt vett. A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület szervezésében működő sátorban a főpásztor Nobilis Márióval beszélgetett az Isten által teremtett világ védelméhez szükséges értékekről. Főbb kérdésként felmerült, hogy miként tudja a keresztény hívő jobban védeni környezetét, kevesebb szemetet termelve, hasznosabb, praktikusabb felhasználási módokat keresve világunkban, és e módokat megtalálva miként tudja környezetében mások számára is elérhető és követendő magatartási formákká tenni.

A KözösPont Fesztiválmissziót 2000-ben alapították. A misszió célja, hogy önkénteseinek segítségével olyan keresztény jelenlétet teremtsen a nyári fesztiválokon, amely a három nagy történelmi egyház képviseletében Isten Igéjére hívja fel a fiatalok figyelmét. A KözösPont 2018-ban részt vett a Volt fesztiválon, az EFOTT-on, valamint szerepelni fog a Szegedi Ifjúsági Napokon és a Strand fesztiválon.

Forrás és fotó: Prodán András/KözösPont; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat