Az ördögűzők számára is hasznos az okostelefon – Az exorcizmus-tanfolyam tapasztalatai

2018. május 9. szerda, 19:58

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg Rómában az ördögűzők továbbképzését a Regina Apostolorum Pápai Egyetem szervezésében. Az április 16. és 21. között tartott tanfolyam témája az ördögűzés és a szabadító imádság volt.

Több mint kétszázan érkeztek Rómába 51 országból, hogy részt vegyenek az exorcisták immár hagyományosnak mondható találkozóján. A hét legfontosabb következtetései: kevesebb ördögűzésre és több beszélgetésre, szabadító imádságra van szükség; az okostelefon hasznos eszköze lehet az ördögűzőnek.

Luis Ramirez, a tanfolyamot kezdeményező Sacerdos Intézet képviselője elmondta: a képzést azért szervezték meg, hogy találkozási lehetőséget biztosítsanak mindazoknak, akik szeretnék elmélyíteni tudásukat az exorcizmusról, szeretnék jobban megérteni, hogyan segíthetnék a hozzájuk forduló, problémákkal küszködő, lelki gyógyulásra vágyó embereket. Ennek része az is, hogy fel tudják ismerni, ha az illető valamilyen testi-lelki betegségben, függőségben szenved. Fontos tehát az interdiszciplináris jelleg, hogy a lelkipásztori hozzáállás, az irgalmas szeretet mellett jelen legyen a tudományos igazság is. A lelki gyógyulás témájához sokszor rosszul, egyfajta babonás szemlélettel vagy csak az érzéseinkre hagyatkozva közelítünk. A kurzuson azt hangsúlyozzák, hogy a lelki betegségek áldozatait minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni kell.

A 90 éves albán bíboros, Ernest Simoni már a bevezető előadásban felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyezni kell az ördögűzésben a mobiltelefon használatát. Az okostelefonok különösen hasznosak lehetnek annak érdekében, hogy bizonyos patológiáknak utánanézzenek, de legfőképpen azért érdemes használni, hogy kapcsolatot teremtsenek általa, bátorítást adjanak, elmondjanak egy szabadító imádságot a szenvedés pillanataiban. A whatsapp és más chatalkalmazások különösen jól alkalmazhatók ilyen helyzetekben.

A találkozón ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a modern technológia kétélű fegyver, hiszen éppen a sátán, a démon a legkeresettebb „figura” az interneten. Nem lehet tudni, hogy valódi megszállottság miatt keresnek rá, vagy inkább családi, munkahelyi válság, egészségügyi probléma áll a háttérben, esetleg szerelmi bánat – mindezeket lehet rosszul értelmezni. Tény, hogy Olaszországban évente ötszázezer ember fordul papokhoz azt kérve, hogy semlegesítsék a sátáni jelenlétet. A beszámolókból kiderült, hogy nemcsak Olaszországban, de az egész világon egyre többen érzik úgy, hogy meg kell szabadulniuk valamitől, „ami nincs rendben”.

Az exorcistának tudnia kell különbséget tenni a különböző testi-lelki problémák és a démoni jelenlét között. A mai ördögűzők már nem követik el azt a hibát, hogy sátántól megszállottnak tekintsenek egy epilepsziás beteget, de még ma is nehéz dolguk van bizonyos betegségek esetében. Az ördögűzőknek a képzésen mindig azt tanácsolják, hogy csak akkor alkalmazzanak exorcizmust, ha előbb konzultáltak minden olyan orvossal, aki szakterülete alapján megállapíthatja valamilyen betegség meglétét.

Forrás: Aleteia

Fotó: Avvenire; Agensir

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő