Az országos történelmi verseny döntője a kecskeméti piarista iskolában

2018. május 14. hétfő 09:45

A kecskeméti piarista iskola szervezte meg idén a Katolikus Iskolák Takáts Sándor Országos Történelmi Versenyét. Három írásbeli forduló után a 12 legeredményesebb csapat került be a május 12-én Kecskeméten tartott országos szóbeli döntőbe.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az idén 15. alkalommal megrendezett versenyt a Katolikus Pedagógiai Intézet koordinálta, a Nemzeti Tehetség Program támogatta; jelentős könyvadományokkal segítette továbbá a Budapesti Történeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Terror Háza Múzeum, a Katolikus Pedagógiai Intézet, a Lakitelki Népfőiskola, a Szent István Társulat, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár, a kecskeméti Katona József Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár és a Magyar Néprajzi Múzeum.

A vetélkedő a 10–14 éves korosztály számára nyújtott lehetőséget a játékos tanulásra és kínált jó alkalmat a megmérettetésre. Három írásbeli levelezős fordulóban közel negyven négyfős csapat mérte össze erejét. Közülük a 12 legeredményesebb csapat került a kecskeméti országos szóbeli döntőbe.

Május 12-én Mosonmagyaróvártól Gödöllőig, Esztergomtól Miskolcig az egész országból érkeztek csapatok a megmérettetésre.

A feldolgozandó történelmi korszak – Magyarország a virágzó és késő középkorban – aktualitását az idei Mátyás-emlékév adta. A verseny jelmondatául V. Miklós pápa hazánk szerepéről 1455-ben megfogalmazott állítását választották a szervezők: „A kereszténység pajzsa”.

A döntőben játékos feladatokon keresztül dolgozták fel a vegyes házi királyok korát az Anjouktól a Habsburgokig, kiemelten kezelve az oszmán hódítók elleni önvédelmi harcot a Hunyadiak és a Jagellók idején. Természetesen nem maradhattak el a korszak magyar szentjeinek (többek között Szent Hedvignek és Kapisztrán Szent Jánosnak) kultuszára vonatkozó feladatok sem.

A verseny szakmai ellenőrzését történészekből, levéltárosokból és pedagógusokból álló zsűri biztosította, melynek elnöke Pandula Attila egyetemi tanár (ELTE), a Magyar Heraldikai és Geneológiai Társaság elnöke volt.

A több mint háromórás, játékos küzdelemben első helyen a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda végzett; második lett a tiszasülyi Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola; a dobogó harmadik fokára a kecskeméti piarista iskola csapata állhatott fel. 

Természetesen minden résztvevő nyertesként térhetett haza, nemcsak a nagy értékű könyvajándékok, hanem az átélt élmények és megszerzett tapasztalatok miatt is.

Forrás és fotó: Piarista Gimnázium, Kecskemét

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
szuz-maria-az-egyhaz-anyja-kotelezo-emleknapja
Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől.

2018. május 20. vasárnap
erdo-peterrel-unnepeltek-punkosdot-az-esztergomi-bazilikaban
Erdő Péter: Ha Jézus Krisztus felé tartunk, biztosan jó úton járunk

Május 20-án, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban, és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét 60 fiatalnak.

2018. május 20. vasárnap