Az oslói muszlimok kiálltak a zsidóság mellett

Kitekintő – 2015. február 25., szerda | 10:00

Több mint ezer muzulmán alkotott élőláncot az oslói zsinagóga körül február 21-én este – tájékoztat a Euronews.com és a Huffington Post.


A résztvevők ezzel demonstrálták, hogy kiállnak a zsidóság mellett, és nem azonosulnak a múlt heti, koppenhágai lövöldözés elkövetőjével, sőt, elítélik a dániai támadást.

„Az emberiség egy, és azért vagyunk itt, hogy erről tanúságot tegyünk” – fogalmazott a demonstráció egyik szervezője, Zeeshan Abdullah az összegyűlt muzulmán bevándorlóknak és norvég polgároknak, akik megtöltötték Oslo egyetlen működő zsinagógájának környékét. „Sokkal többen állnak a béke, mint a háború pártján” – mondta Abdullah.

„Nem az antiszemitizmusra, nem az iszlámgyűlöletre!” – skandálták a résztvevők.

„Hiszek az olyan erős értékekben, mint a szeretet, a szabadság és az egyenlőség. Nekünk, muzulmánoknak meg kell mutatnunk, hogy számunkra mit jelent a vallásunk. Az iszlám kiáll a béke és az egyenlőség mellett” – hangoztatta Hajrah Arshad, az egyik szervező.

„A koppenhágai támadások után megkérdezték tőlem, hogy mit érzek. Azt mondtam, szomorú és feldúlt vagyok. Mostanra viszont hálás és bizakodó lettem” – fogalmazott Ervin Kohn, az Oslói Zsidó Hitközség elnöke.

Az ötmilliós Norvégiában alig ezer zsidó vallású ember él, míg az elmúlt években egyre több muzulmán telepedett le az országban. Számukat napjainkban 150–200 ezerre becsülik.

Fotó: AP

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria