Pápai audienciák december 20-án

Ferenc pápa – 2014. december 20., szombat | 15:36

Ferenc pápa szombaton délelőtt három új szentszéki nagykövetet fogadott, akik bemutatták kormányuk megbízólevelét Hollandiából, a San Marinói Köztársaságból és Argentínából. Ezt követően a vatikáni VI. Pál kihallgatási teremben a XXIII. János pápa közösség közel 7500 tagjával találkozott.

A XXIII. János pápáról elnevezett társulat ma a világ 34 országában van jelen családotthonokkal, szociális és oktatási munkaközösségekkel, imaházakkal, valamint olyan szolgáltatásokkal, amelyekkel a problémás terhességet viselő nőket támogatják.

Ferenc pápa szombaton délben fogadta képviselőiket a vatikáni VI. Pál teremben, és beszédet intézett hozzájuk.

Szólt a szegénység számos formájáról, amelyek megsebzik a világot, és feltárják a legveszélyesebb nyomort, amely minden másnak az alapja: az Istentől való távollétet, azt a feltevést, hogy Isten nélkül is boldogulunk. Ez a vak nyomor az anyagi gazdagságot, a hatalomvágyat és a gyönyörök keresését tekinti az élet céljának, és mindezek eléréséhez felhasználja embertársai életét.

Az Úr jelenléte tesz különbséget a jó szabadsága és a gonosz rabszolgasága között, amely által képessé válunk arra, hogy jót cselekedjünk, hogy örömöt merítsünk belőle, és ezt mások felé sugározzuk – hansúlyozta a Szentatya.

Az Úr jelenléte kiszélesíti a láthatárokat, meggyógyítja a gondolatokat és az érzelmeket; erőt ad a nehézségek és próbatételek legyőzésére. Ahol Jézus Krisztus jelen van, ott van a feltámadás, az élet. A hit valóban megmozgatja a közöny, az apátia és az önzés hegyeit, megnyitja a szeretet kapuit, és arra buzdít, hogy az irgalmas szamaritánus példája alapján cselekedjünk.

Beszédében a pápa utalt a társulat alapítójára, Oreste Benzi atyára, akinek a kicsinyek, a szegények, a kirekesztettek és az elhagyatottak iránti szeretete a keresztre feszített Jézusban gyökerezett, aki szegénnyé és utolsóvá vált értünk. Benzi atya számos kezdeményezése az isteni gondviselésre való ráhagyatkozásából, a feltámadt Krisztusba vetett hitéből ered, amely megsokszorozza az erőt és az erőforrásokat. A serdülők és fiatalok iránti missziója során felkeltette érdeklődésüket Jézus személye iránt azáltal, hogy „kedves találkozók Krisztussal” elnevezésű összejöveteleket szervezett, ahol Jézussal mint hőssel és baráttal találkozhattak a fiatalok. A megélt tanúságtétele által közvetítette a keresztény üzenetet vidám és humoros formában. Így született meg a XXIII. János pápa közösség társulata.

Forrás, fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria