Az utcán élt, ma étterme van – Augusta, akit a szaléziak mentettek meg

2019. március 11., hétfő | 15:27

A húszéves Augusta Sierra Leonéban született. Amikor mosolyog, az arca szinte sugárzik, a tekintete őszinte és élettel teli. Senki sem tudná elképzelni, hogy valaha a főváros, Freetown utcáin élt.

Augusta február 27-én Rómában az általános kihallgatáson találkozott Ferenc pápával. Őszintén érdekelte a lány története, hiszen a pápa következetesen fellép az emberkereskedelemmel és a kizsákmányolással szemben. Jorge Chrisafulli szalézi atya, aki elkísérte Augustát, elmondta, hogy azért jöttek Európába, hogy bemutassák a Love című dokumentumfilmet, amely a gyermekprostitúció áldozatairól szól, azokról a lányokról, akik Freetownban az utcákon élnek. Augusta átélte a „poklot a földön”, majd találkozott a szaléziakkal, akik menedéket és képzést nyújtottak neki. A fiatal nő jelenleg egy kis éttermet üzemeltet, és főzni tanít hozzá hasonló sorsú lányokat.

Augusta árva. Hatéves kora óta az utcán élt, és prostitúcióra kényszerült, hogy túléljen; 16 éves volt, amikor a Don Bosco Fambulban szolgáló szaléziak megmentették. A lányt, aki csak egy szám volt a város egészségügyi nyilvántartásában, a szalézi házban ismét a nevén szólították, a valódi nevén, amit a város utcáin nem mondtak ki. Most már húszéves, és beteljesült az álma, amikor Rómában találkozhatott a pápával. Röviden elmondta a Szentatyának az élettörténetét. A pápa megáldotta őt, és vele együtt megáldotta a sok lányt, akik hasonló nyomorúságban és kizsákmányolva éltek és élnek.

Jorge Chrisafulli atya nehezen állja meg, hogy ne érzékenyüljön el, amikor azokról a fiúkról és lányokról beszél, akiket megmentett Freetown utcáiról, és még inkább, ha azokra gondol, akiket elvesztett. Más szaléziakkal együtt kora reggel elindul, hogy bejárja azokat a helyeket, ahol általában meghúzzák magukat a szexuálisan kizsákmányolt, 6 és 14 év közötti lányok. Meleg ételt, gyógyszereket visznek nekik, és – mindenekelőtt – felajánlják, hogy egy biztonságos házba költözhetnek az utcáról, távol ettől a pokoltól.

A Spanyolországból érkező elkötelezett szakemberek egy csoportja próbálja a világ elé tárni a gyermekek kizsákmányolásának valóságát. Madridból Freetownba jöttek, hogy az utcát járva a szaléziakkal felkutassák ezeknek az emberi drámáknak a bizonyítékait, és megtörjék a súlyos problémát övező csendet.

Augusta, a szerzetesek és a média találkozását sokan véletlenszerűnek mondanák. Ám ők úgy gondolják: a lány vallomása, a szaléziak hivatása és a kommunikációs eszközök nyújtotta lehetőségek azért kapcsolódtak össze, hogy a Sierra Leone kormánya által eddig tagadott valóságot láthatóvá tegyék, sikerüljön elérni a nemzetközi és állami fórumokat, sőt, hatékony törvényekkel visszaszorítani a gyermekkereskedelmet. A szaléziak hiszik, hogy ebben az „egybeesésben” az isteni gondviselés van jelen.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle