Babits-estet tartottak Szombathelyen a Genius Savariensis Szabadegyetemen

Kultúra – 2015. november 24., kedd | 8:57

Pusztay János nyelvész és Fűzfa Balázs irodalomtörténész részvételével tartottak irodalmi estet november 19-én a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár barokk teremkönyvtárában.

Simon Katalin gyűjteményvezető rövid köszöntőjében hangsúlyozta: mivel a közelmúltban sor került a 130 éves barokk terem központi fűtésének kiépítésére, ezért a jövőben ilyen és ehhez hasonló színvonalas kulturális programoknak is helyet adhat a bibliotéka.

Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélt Babits Mihály életpályájáról, illetve vázolta a költő munkásságát. Szólt a Babits előtti költészetről, kiemelve az elmúlás ábrázolását, majd számos példán keresztül mutatta be, hogyan hozta közel a halál gondolatát, megértését az olvasóhoz a költő, művészetté emelve azt.

Babits költészetén átívelő válogatással készült a kiváló előadó, Pusztay János, aki kihasználta a terem legszembetűnőbb ékességét, a csigalépcsőt, amely ezen az estén mintegy díszletként is szolgált, mert azon fel s le sétálva adta elő a költeményeket. A következő versek hangzottak el: A lírikus epilógja, Isten gyertyája, Jónás imája, Szimbólumok, Bolyai, Arany Jánoshoz, Alkonyi prológus, Új leoninusok, Esti kérdés, Halavány téli rajz, Karácsonyi ének, Itália, A szépszemű öreg tovább mesél, Csak posta voltál, Kadencia, Ősz és tavasz közt, Szüret előtt.

A következő irodalmi estre december 17-én 17 órakor, ugyancsak a teremkönyvtárban kerül sor. A közönség akkor Lutor Katalin előadásában hallgathatja meg az általa kiválasztott tizenkét legszebb magyar verset.

Hagyományosan a püspöki palota földszinti dísztermében rendezik meg a szabadegyetemi irodalmi esteket, ám a Sala Terrena a püspökvár felújítása miatt jelenleg nem alkalmas rendezvények lebonyolítására. Így a másik egyházi közgyűjtemény, a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár barokk teremkönyvtára adott helyet az eseménynek.


Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria