Bagdadi káld püspök: „A válság megoldásához cselekedni kell!”

Kitekintő – 2014. szeptember 2., kedd | 9:50

Shlemon Warduni bagdadi főpásztor részt vett a Rimini Meetingen, előadásában kemény szavakkal ítélte el a Nyugat késlekedését az üldözött moszuli keresztények megsegítését illetően. A Vatikáni Rádió tudósított a beszédéről.

„A nemzetközi közösség egy hónapos késéssel, ismételt felhívásainkat követően lépett közbe. Azt szeretnénk, hogy Európa és az Egyesült Államok valóban komolyan vegye üldöztetésünket. Az úgynevezett Iszlám Állam terjeszkedése az egész világra veszélyt jelent” – jelentette ki Shlemon Warduni, a bagdadi káld patriarkátus segédpüspöke. „Kik ezek? Honnan jönnek? Miért akarnak minket, iraki keresztényeket elűzni földünkről, ahol évezredek óta élünk?” – ezek a kérdések a mai napig nem találtak válaszra.

A fő kérdés: Ki támogatja őket? Ki látja el őket fegyverrel? Azok, akik támogatják őket, erkölcsileg még inkább elítélendők, mint maguk a terroristák. Az Európai Unió, az USA és az ENSZ kötelessége lenne, hogy szankciókat alkalmazzon ellenük, és kiűzze őket a nemzetközi közösségből. Mi, iraki püspökök, nem találunk rá magyarázatot, hogy miért alkalmaznak ellenünk ilyen bestiális erőszakot. Moszulban, amelyet kétezer éve keresztények népesítenek be, két hónapja nem mutatnak be szentmisét – mondta Warduni káld segédpüspök a Rimini Meetingen.

A megoldáshoz cselekedni kell: „Mindenekelőtt le kell állítani a terroristák fegyverrel való ellátását, meg kell büntetni támogatóikat, végül fel kell szabadítani városainkat és falvainkat, védelmezve a lakosság emberi jogait. Ezek a terroristák állati módon, embertelenül viselkednek. Elfogyott a türelmünk, és nem hallgathatunk tovább. Megdöbbentő az az erőszak is, amit az iraki jazidi nőknek és gyermekeknek kellett elszenvedniük.

Az egész világ vegye komolyan ezt a fenyegető veszélyt. Ezek a terroristák az egész világot meg akarják hódítani, és van, aki pénzzel és fegyverrel támogatja őket. Ha a nemzetközi közösség tétlen marad, egy napon ti is az ajtótok előtt találjátok ezeket a terroristákat” – nyilatkozta Bagdad káld segédpüspöke.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria