Bajor Andorra, a Keresztény Szó egykori főszerkesztőjére emlékeztek Kolozsváron

2016. január 27. szerda 12:41

Január 25-én, hétfőn délután Bajor Andorra, a Keresztény Szó főszerkesztőjére emlékeztek Kolozsváron, a Szent Mihály-plébánia nőszövetségi termében halálának 25. évfordulóján.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megemlékezésen Bajor Andor művei hangzottak el. A műsort Kovács Sándor kolozsvári főesperes, a Verbum Egyesület kuratóriumának elnöke nyitotta meg, közreműködtek Dávid Gyula irodalomtörténész, valamint Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor színművészek. A zenei programot Potyó István karnagy állította össze.

Bajor Andor filozófia szakos tanári oklevéllel a zsebében néhány évig az egyetem logika tanszékén gyakornokoskodott, megfordult az irodalomtörténet tanszéken, ott már tanársegéd volt, majd szerkesztőként dolgozott. Élete utolsó évében lett főszerkesztő az újrainduló katolikus lapnál, a Keresztény Szónál.

Lírikusként indult, szatirikus és humoros verseket írt, és ez a hangnem maradt sajátja a prózában is. Szatírákat, humoreszkeket, paródiákat írt, a társadalom visszásságait, majd a kommunista éra egyre abszurdabb szorítását kezdetben a játékos fantasztikum eszközével, majd egyre „komorabb” humorral, fanyarsággal ábrázolta. Írói hitvallása: minden írónak az a feladata, hogy győzze meg az emberiséget – a szén igazi állapota a gyémánt, még akkor is, ha a levegő füsttel és a föld korommal van tele.  

Halála 25. évfordulóján, a Keresztény Szót ma kiadó Verbum Keresztény Kulturális Egyesület rendezésében tartott megemlékezésen Dávid Gyula irodalomtörténész, régi barátja és munkatársa így jellemezte Bajor Andort: mégsem állíthatjuk, hogy tragikus lélek, mert nemcsak vallja, hanem cselekszi is azt, amit – írói hitvallásként – fogalmazott meg…. Bajor ember- és világszemléletének tetten érhető legjellegzetesebb vonása: az írótól – és a kor emberétől – elvárt sablonok elutasítása, nevetségessé tétele. Csakhogy mindehhez az elmondás értelmének hite, valaminő változás reménysége is szükséges. S amíg ez nem mutatkozik, addig marad a reményen túli remény, az eszményekhez való irracionális ragaszkodás.

A sokszínű Bajort szólaltatták meg az esten közreműködő színművészek, Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor. Nevettető és torokszorító írások és emlékezések váltakoztak, a kiváló előadásban elhangzó szövegek csak aláhúzták és megerősítették a hallgatóságban azt, amit Dávid Gyula előadása zárásaként megfogalmazott: „Bajorra szükségünk van – nekünk van rá szükségünk. Nemcsak évfordulókon, hanem a mindennapjainkban is.” 

A Potyó István karnagy által válogatott és zongorán kísért zenei műsorban Török Szilvia és György Róbert énekesek előadásában többek között rekviemrészletek hangzottak el, valamint az Ave Maria

Az emlékező est zárásaként Bodó Márta főszerkesztő bejelentette a 2015-ös év Keresztény Szó nívódíjasát. A szerkesztők és szerkesztőbizottság közös döntése alapján Angi István professzor vehette át az elismerésta a lapban közölt rangos művészeti tárgyú esszéiért Kovács Sándor főesperestől, a Verbum kuratóriumának elnökétől és Szőcs Csabától, a Verbum Egyesület igazgatójától .

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
az-intezmeny-es-misszios-kuldetes-szolgalataban
Az intézmény és a missziós küldetés szolgálatában – Mohos Gábort, az MKPK búcsúzó titkárát kérdeztük

Mohos Gábornak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárának a nyár folyamán jár le második mandátuma. Tíz éven át volt a testület titkára. Eddigi feladatairól, tapasztalatairól és jövőbeli munkájáról kérdeztük.

19:59
alakitsd-eletedet-az-ur-keresztjenek-titka-szerint-pap-es-diakonusszenteles-kaposvaron
Alakítsd életedet az Úr keresztjének titka szerint! – Pap- és diakónusszentelés Kaposváron

Varga László megyéspüspök kézfeltétele és az Egyház imája által áldozópappá szentelte Fodor Béla és Kisiván Csaba diakónusokat, illetve diakónussá szentelte Tölgyesi Dávid és Vida Zoltán kispapokat a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban június 23-án.

18:33