Bartimeus és a vakság

Nézőpont – 2015. október 24., szombat | 19:45

Évközi 30. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 10,46–52)

Akinek a szeme meggyengült s egyre rosszabbul lát, az igazán tudna arról beszélni, hogy milyen értékes kincs a látás. Nem véletlenül mondjuk, ha valamit féltünk, hogy „úgy vigyázz rá, mint a szemed fényére”.

A mai evangéliumi szakaszban is egy vakról hallunk: Bartimeusról. Nem világos, hogy Jézus hol találkozik vele, és az sem, hogy kik az esemény szemtanúi. Úgy tűnik, hogy Bartimeus ismerte Jézus tevékenységét és bizonyára hallott már gyógyításairól, amelyet messiási jelekként értelmez. Ezért szólítja Dávid fiának. Nem világos, hogy kik akarják elhallgattatni, de a nyomorúsága annál erősebb, hogy hagyná magát.

Jézus, miután magához hívja, megkérdezi tőle: „Mit akarsz, mit tegyek veled?” Feltehetjük a kérdést, vajon miért kérdezi ezt Jézus? Hát nem evidens, hogy mit akarhat egy vak a gyógyítótól? Látást! Csakugyan, olyan magától értetődő ez? Sajnos nem. Nagy a kísértés, hogy azt higgyük, hogy mindenki úgy akar élni, mint mi. De Bartimeus nem csupán vak, hanem koldus is (vagyis a könyörületből él), tehát ha elnyeri a látást, akkor elveszíti megélhetését! Hajléktalanokkal vagy koldusokkal foglalkozó szociális munkások mesélik, hogy megdöbbentő, de legtöbbjük nem óhajtja feladni életmódját.

Ha így nézzük a mai evangéliumi szakasz történetét, akkor sokkal többről van szó, mint a látás visszaadásáról, mint egy sima gyógyításról. Mit tanulhatunk Batimeustól?

Erős hit. Testi látását elvesztette, de lelkében annál inkább kifejlődött a belső látás: a hit. Nemcsak hallott Jézus gyógyításairól, de hitt abban, hogy tud segíteni neki. Hitét mások előtt is meg merte vallani.

Az én hitem mennyire erős? Kiállásom mennyire bátor? Merem-e hitemet megvallani? Vagy mérlegelem, hogy mások hogyan reagálnának?

Válasz. Bartimeus meghallja Jézust. Amikor közlik vele, hogy Jézus hívja, akkor nem habozik, hanem felugrik s úgy rohan oda. Sőt, még felső ruháját is ledobja: visszahúzta, lassította, akadályozta abban, hogy Jézushoz jusson, inkább megvált tőle.

Az én életemnek is vannak akadályai, amelyek nehezítik Jézus-követésemet. Van-e bátorságom megválni ezektől a fékező, lehúzó dolgoktól?

Bátorság. Gyógyulása után Bartimeus vállalkozott arra, hogy kövesse Krisztust: „Erre azonnal látni kezdett, és követte őt” – Jézus evangéliumának hirdetője lett. A hit adta vissza a jerikói vaknak a látást, de többet is adott: a követés képességét. A látás tanítvánnyá tette.

A Jézustól kapott gyógyulás, segítség, imameghallgatás után én követem-e Őt? Vagy hálám rövid életű és csakhamar saját útjaimat járom?

Bartimeus története a mi történetünk is lehet. Ehhez három dolog szükséges: 1. tudatosítanunk kell, hogy vakok vagyunk, ha nem Isten szemével látjuk a valóságot; 2. meg kell találnunk s hallanunk Jézust, hiszen Ő napjainkban is úton van, és oda kell mennünk hozza; 3. végül bátorság kell, hogy kövessük is Őt.

Kovács Gergely / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria