Bécsben nem tartanak a párizsihoz hasonló tűztől a felújítás alatt álló Stephansdomban

Kitekintő – 2019. április 17., szerda | 10:01

Bécs érseke nem tart attól, hogy a Stephansdomban hasonló pusztítást okozna egy tűz, mint a párizsi Notre-Dame-ban. Christoph Schönborn bíborost az osztrák sajtó idézte április 16-án, kedden.

Sírásra indítónak nevezte a lángokban álló párizsi Notre-Dame-ról készült felvételeket a bíboros, aki Párizsban végezte egyetemi tanulmányait.

Christoph Schönborn igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, hogy a Notre-Dame-hoz hasonlóan felújítás alatt álló Stephansdomban is hasonló pusztítást okozna a tűz. Ezt azzal indokolta, hogy az épület fa tartószerkezetét a második világháborút követő felújítás során acélra cserélték.

A bécsi tűzoltóság szóvivője, Christian Feiler elmondta, hogy az öreg faanyag nagyon könnyen meggyullad, és égése során az átlagosnál nagyobb hő keletkezik. Hozzátette: ha ilyenkor hideg vízzel oltják a tüzet, az komoly károkat okozhat, mert megrepedhetnek a felforrósodott kövek, és a falak leomolhatnak. Ugyanakkor Christian Feiler felhívta a figyelmet arra, hogy a Stephansdom tűzvédelmi terve régen készült.

Forrás: MTI

Fotó: Stephansdom.at

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria