Befejeződött a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom régészeti feltárása

Kultúra – 2015. június 16., kedd | 18:21

Véget ért a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom régészeti feltárása, a következő hónapokban felújítják az altemplomot, majd a felső templomot rekonstruálják – tájékoztat az MTI.

Tarlós István főpolgármester a felújításról tartott június 16-i sajtótájékoztatón elmondta: már a 11. században is templom állt a mostani Nagyboldogasszony-főplébánia-templom helyén, a jelenleg látható templom pedig a 16. században épült.

Az altemplomot úgy újítják fel, hogy abban az Árpád-korig visszamenően bemutatják a különböző építészeti rétegeket. Ezt követi majd a felső templom rekonstrukciója. Itt fogják egy járható üveglap alatt elhelyezni az ásatások során előkerült római kori emlékeket – ismertette a főpolgármester.

A Március 15. téren álló templom a főváros tulajdona, a mostani felújítást pedig a főváros és minisztériumi támogatásból a plébánia közösen finanszírozza.

Osztie Zoltán plébános kiemelte: sok-sok évtizedes mulasztást pótol a főváros és a kormány a jelenlegi felújítással.

A plébános a régészeti munkálatokról elmondta: a világörökség részét képező templomban a feltárás eredményeképpen tizennégy építéstörténti korszakot tudnak majd dokumentáltan bemutatni.

A most előkerült legjelentősebb leletegyüttes a római kori, amely alapján kiderült, hogy egészen a 700-as évek közepéig római helyőrségi tábor volt ezen a területen. Korábban ugyanis a történészek úgy vélték, hogy a katonai állomáshely a 400-as években megszűnt.

A plébánia számára a legfontosabb a román kori bazilika fölfedezése és föltárása, amelynek alapfalai egy az egyben előkerültek. Az 1100-as évek fordulóján épült, háromhajós nagy bazilika jelentősége és értéke a lébényi Szent Jakab-templomhoz, a jáki templomhoz, illetve a budavári Mátyás-templomhoz mérhető – mondta Osztie Zoltán.

A most kezdődő felújításról a templom plébánosa elmondta: az altemplomi részben háromféle teret alakítanak ki. Egy imádságos teret, kiállítótereket, valamint közösségi tereket, hiszen a belvárosi főplébániának nincs plébániaháza, azt ugyanis az Erzsébet híd építése során elbontották.

A felújítás 130 millió forint fővárosi és 180 millió forint kormányzati támogatással valósul meg, ismertette a plébános, aki reményét fejezte ki, hogy 2016 húsvétjára végeznek a munkálatokkal.

Osztie Zoltán elmondta: az ásatásokat a főváros megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) végezte. Hozzátette: a múzeum és a plébánia tervezi, hogy a jelenleg a BTM Vármúzeumában és a Mátyás-templomban látható, a Mátyás-templom történetét bemutató kiállítás mintájára a Nagyboldogasszony-főplébániatemplom építésének és átépítéseinek történetéről is szerveznek tárlatot.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria