Befejeződött Peragine püspök libanoni látogatása

Kitekintő – 2018. augusztus 16., csütörtök | 10:55

Giovanni Peragine, Dél-Albánia apostoli adminisztrátora augusztus 12-én befejezte a hónap elején megkezdett libanoni küldetését. Kefraiyában szíriai menekült gyermekek táborát kereste fel az albániai Sarandában szolgáló Szent Marcellina közösség tagjaival. A maronita főpásztorral is találkozott.

„A libanoni menekülttáborban teljesített küldetés gondolata néhány hónappal ezelőtt érlelődött meg, amikor találkoztam Daniela nővérrel, a Sarandában működő szerzetesközösség tagjával, aki mesélt tavaly nyáron Libanonban tett utazásáról” – nyilatkozta a főpásztor. Ekkor született meg az elhatározás, hogy osztozzanak a szíriai menekült gyermekek mindennapjaiban, a cédrusok országának egyik menekülttáborában.

Libanon – bár kis ország, lakóinak száma mindössze négy millió – több mint másfél millió legális menekültet és számos illegális bevándorlót fogad be, akik az ország területén elszórtan élnek több táborban, sok szenvedés nyomát viselik magukon, hazájuk elhagyására kényszerültek a háborús erőszak következtében, és arra várakoznak, hogy a világ ezen részének „urai” döntsenek jövőjükről – fogalmazott a püspök.

Elmondta, hogy a politikai kérdéseken túl jelenlétüknek Libanonban, Keraiya térségben az volt a célja, hogy kifejezzék közelségüket az ott élőknek, főleg a gyermekeknek. „Úgy léptünk be táborukba, hogy osztozunk velük életkörülményeikben, a nyelvi nehézségek ellenére. A mosolygó gyermekek örömteli tekintete azonban nem tudta elrejteni a közelmúlt szenvedéseit és a rendkívül bizonytalan jövő fájdalmát” – számolt be róla az albániai apostoli adminisztrátor.

„Mint keresztényeknek az volt a célunk, hogy osztozzunk létük egy kis szakaszában, megtapasztalva, hogy a kölcsönös befogadásban az emberi testvériség leküzd minden kulturális és vallási korlátot. Meggazdagodva térünk haza oly sok találkozás után, egyben azzal a meggyőződéssel, hogy ezeknek a gyermekeknek, mint mindenkinek, aki hasonló körülmények között él, joga van, emberi méltósága jegyében, az emberhez méltó jövőhöz. Mindnyájunknak felelősnek kell éreznünk magunkat ezért” – hangsúlyozta nyilatkozatában Giovanni Peragine püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria