Befejeződött a püspöki konferencia őszi ülése

2015. szeptember 3. csütörtök 15:50

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 1-jén és 2-án tartotta őszi rendes ülését. Az ülésen elhangzott témákról Erdő Péter bíboros, a testület leköszönő és Veres András, az MKPK újonnan megválasztott elnöke, valamint Mohos Gábor titkár szeptember 3-án sajtótájékoztatón számoltak be.

Amint arról tegnap hírt adtunk, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa tagjainak öt évre szóló megbízatása Mohos Gábor titkár kivételével lejárt. A konferencia új elnökévé megválasztotta Veres András szombathelyi megyéspüspököt. A testület elnökhelyettese Udvardy György pécsi megyéspüspök lett, választott tagjai Erdő Péter bíboros és Ternyák Csaba egri érsek.

A püspökök testülete döntött arról, hogy a 2016-ra meghirdetett Szent Márton-év eseményeinek koordinálására különbizottságot hoz létre, amelynek tagjai Veres András püspök, Várszegi Asztrik főapát-püspök, valamint Márfi Gyula érsek és Orosz Atanáz püspök lesznek. Szent Márton – Pannónia szülötte –, akinek születése 1700. évfordulójára emlékezünk, ma is példakép lehet számunkra mint keresztény, püspök és európai.

A konferencia Caritas in Veritate Bizottságának éléről Veres András püspök megnövekedett feladataira tekintettel lemondott. A testület vezetőjének Székely János esztergom-budapesti segédpüspököt választották meg.

Az ülésen szó volt a Ferenc pápa által meghirdetett rendkívüli szentévről, amely az Isteni Irgalmasság titkára irányítja figyelmünket, és a megtérés, a lelki megtisztulás és megújulás lehetőségét kínálja fel mindenkinek. Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa révén az Apostoli Szentszék rendszeres kapcsolatot tart az egyházmegyékkel, hogy helyi szinten is minél több lehetőség nyíljon a világegyház szentévi eseményeibe való bekapcsolódásra. Az irgalmasság szentévét Ferenc pápa nyitja meg december 8-án, Rómában.

2016-ban ünnepli megalakulásának 85. és újjászerveződésének 25. évfordulóját a Katolikus Karitász. A szervezet ebből az alkalomból jubileumi évet hirdet. Az év nyitásaként rendezik meg a Szent Erzsébet Karitász Bált november 21-én a Groupama Aréna rendezvényközpontban.

Mivel a bál szorosan kapcsolódik Szent Erzsébet ünnepéhez, itt adják majd át a Szent Erzsébet rózsája díjat, a szolgáló szeretet elismeréseként. Ez az alkalom minden évben ráirányítja a figyelmet arra a csendben, alázatosan végzett, de nagyon fontos és sokrétű önkéntes szolgálatra, amelyet a Katolikus Karitász keretein belül igen sok hívő végez lelkiismeretesen napról napra, hétről hétre.

A Magyarországon 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat (KATTÁRS) idén Debrecenben tartják szeptember 12-én. A rendezvény kiemelt témaköre a katolikus oktatás és nevelés. Az esemény védnökei Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere; házigazdái Veres András, az MKPK új elnöke, a Caritas in Veritate Bizottság korábbi elnöke és Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Ebben az évben a rendezvény a „300 – Katolikus újjászületés Debrecen” néven meghirdetett 2015-ös emlékévhez kapcsolódik: célja, hogy bemutassa a katolikus tanítást és a Katolikus Egyház szolgálatát a mai társadalomban.

Közlemény

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rászorulók megsegítésére – Ferenc pápával egységben – felkérte a Katolikus Karitászt, hogy az állami hatóságokkal együttműködve – miként eddig is – az adott jogi és humanitárius helyzetben keresse a segítségnyújtás leghatékonyabb módjait.

A jelen történelmi helyzet súlyának tudatában aggodalmunkat fejezzük ki közel-keleti keresztény testvéreink sorsa iránt. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozzuk, hogy az államok joga és kötelessége megvédeni polgáraikat.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Budapest, 2015. szeptember 3.

A sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros felhívta a figyelmet a Katolikus Karitász tevékenységére, ahogy a menekülteket segíti. A Katolikus Karitász csendben, szerényen, de hatékonyan teszi a dolgát, együttműködve a menekültekkel foglalkozó hivatalos szervekkel, nagyon sok figyelmet fordítva a kiskorúakra. Például egy kislányt megmentettek a Keleti pályaudvar mellett, mert már a kiszáradás fenyegette. Ami az élelmet és az ivóvizet illeti, a menekülttáborokon, befogadóállomásokon belül az állami szervek biztosítják a legszükségesebbeket. De amíg eljutnak oda az úton levők, sokszor alakul ki a körükben valódi szükséghelyzet – hívta fel a figyelmet a főpásztor. –Élelmiszercsomagokkal, palackozott ásványvízzel segítik őket. A kiskorúakat befogadó állomásokon, például Fóton a gyermekotthonban rendkívül aktív a szervezet: tisztítószerrel, élelmiszerrel, egyéb tárgyi eszközökkel, valamint – szakemberek által végzett – pszichológiai és egyéb személyes segítségnyújtással támogatják a sokszor stresszes állapotban odaérkező gyermekeket. Hasonlóképpen cselekszik számos más katolikus szervezet, többek között lelkiségi mozgalmak, például a Szent Egyed közösség, amely nagyon szerényen, mindenféle logó nélkül van jelen.

A Katolikus Karitász további segítségnyújtásra is kész, azonban a migránsok jogi helyzete szinte napról napra változik. Fölmerült az, hogy nyugat-európai modellek szerint bizonyos stabil intézményes segítségnyújtási formákat szervezzenek, például befogadóállomásokat hozzanak létre – tette hozzá a bíboros. – Jelenleg ez csak állami kereteken belül lehetséges, ahhoz tehát, hogy ez a munka konkrétabb és határozottabb jelleget öltsön, az egész kérdésnek jogilag stabilabbnak és világosabbnak kell lennie. Nyugat-Európában a katolikus egyházi szervezetek többnyire a befogadással és az integrálás segítésével foglalkoznak, például egész családokat helyeznek el megfelelő épületekben, intézményeknél. Jelenleg a helyzet nálunk átmeneti: a bevándorlók többsége nem kíván itt maradni, ami jelentős különbséget jelent a nyugatihoz képest, ennek ellenére várhatóan a közeli hónapokban alakulni fog a helyzet, és ehhez mérten kell a szükséges segítséget nyújtani.

Újságírói kérdésre válaszolva Erdő Péter határozottan cáfolta, hogy a katolikus egyház nem lenne jelen a menekültek körében, csak – mint fogalmazott – nem zászlókkal kivonulva teszi ezt.

Veres András szombathelyi megyéspüspök beszámolt a 2016-os Szent Márton-év tervezett programjairól, kiemelve, hogy a püspöki konferencia hamarosan hírlevélben hirdeti meg a jubileumi évet országszerte. Szombathelyen és Pannonhalmán neves történészekkel együttműködve nagyszabású kiállítást szerveznek. A jövő évi KATTÁRS-at is Szent Márton jegyében fogják megrendezni Budapesten, emellett irodalmi, képzőművészeti és fotópályázatot is hirdetnek a szenthez kapcsolódva. A Szent Márton-év keretében nagyszabású konferenciát és komolyzenei koncertet is terveznek a fővárosban, valamint egy olyan találkozóra is sor fog kerülni, amelyen az egész Kárpát-medence Szent Márton nevét viselő települései képviseltetik magukat.

Veres András újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Szentszék 2015 végéig ígért választ a magyar állam és a püspöki konferencia közös meghívására, hogy Ferenc pápa a Szent Márton-évben látogasson el Magyarországra.

A püspöki konferencia új elnöke a Magyar Kurír kérdésére elmondta: Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájához kapcsolódva, azt ismertetendő szeptember 29-én a Parlament felsőházi termében teremtésvédelmi konferenciát szerveznek Erdő Péter bíboros és Áder János köztársasági elnök védnökségével.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
engedjuk-e-hogy-vessen-csiszoljon-magahoz-hasonlova-formaljon-brenner-emleknap-szombathelyen
Engedjük-e, hogy Isten véssen, csiszoljon, formáljon? – Boldog Brenner János-emléknap Szombathelyen

Boldog Brenner János emléknapján, december 15-én megtelt ünneplőkkel a szombathelyi székesegyház. Először ünnepeljük a vértanú pap liturgikus emléknapját: szentmisével, emléktábla- és ligetmegáldással, a vértanúság útján tett zarándoklattal. A Szombathelyi Egyházmegye ünnepén jártunk.

2018. december 15. szombat
a-biblia-uzenete-uj-honfoglalas
Új honfoglalás

Advent 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 3,10–18)

2018. december 15. szombat
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle