Befejeződött a püspöki konferencia őszi ülése

Hazai – 2015. szeptember 3., csütörtök | 15:50

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 1-jén és 2-án tartotta őszi rendes ülését. Az ülésen elhangzott témákról Erdő Péter bíboros, a testület leköszönő és Veres András, az MKPK újonnan megválasztott elnöke, valamint Mohos Gábor titkár szeptember 3-án sajtótájékoztatón számoltak be.

Amint arról tegnap hírt adtunk, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa tagjainak öt évre szóló megbízatása Mohos Gábor titkár kivételével lejárt. A konferencia új elnökévé megválasztotta Veres András szombathelyi megyéspüspököt. A testület elnökhelyettese Udvardy György pécsi megyéspüspök lett, választott tagjai Erdő Péter bíboros és Ternyák Csaba egri érsek.

A püspökök testülete döntött arról, hogy a 2016-ra meghirdetett Szent Márton-év eseményeinek koordinálására különbizottságot hoz létre, amelynek tagjai Veres András püspök, Várszegi Asztrik főapát-püspök, valamint Márfi Gyula érsek és Orosz Atanáz püspök lesznek. Szent Márton – Pannónia szülötte –, akinek születése 1700. évfordulójára emlékezünk, ma is példakép lehet számunkra mint keresztény, püspök és európai.

A konferencia Caritas in Veritate Bizottságának éléről Veres András püspök megnövekedett feladataira tekintettel lemondott. A testület vezetőjének Székely János esztergom-budapesti segédpüspököt választották meg.

Az ülésen szó volt a Ferenc pápa által meghirdetett rendkívüli szentévről, amely az Isteni Irgalmasság titkára irányítja figyelmünket, és a megtérés, a lelki megtisztulás és megújulás lehetőségét kínálja fel mindenkinek. Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa révén az Apostoli Szentszék rendszeres kapcsolatot tart az egyházmegyékkel, hogy helyi szinten is minél több lehetőség nyíljon a világegyház szentévi eseményeibe való bekapcsolódásra. Az irgalmasság szentévét Ferenc pápa nyitja meg december 8-án, Rómában.

2016-ban ünnepli megalakulásának 85. és újjászerveződésének 25. évfordulóját a Katolikus Karitász. A szervezet ebből az alkalomból jubileumi évet hirdet. Az év nyitásaként rendezik meg a Szent Erzsébet Karitász Bált november 21-én a Groupama Aréna rendezvényközpontban.

Mivel a bál szorosan kapcsolódik Szent Erzsébet ünnepéhez, itt adják majd át a Szent Erzsébet rózsája díjat, a szolgáló szeretet elismeréseként. Ez az alkalom minden évben ráirányítja a figyelmet arra a csendben, alázatosan végzett, de nagyon fontos és sokrétű önkéntes szolgálatra, amelyet a Katolikus Karitász keretein belül igen sok hívő végez lelkiismeretesen napról napra, hétről hétre.

A Magyarországon 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat (KATTÁRS) idén Debrecenben tartják szeptember 12-én. A rendezvény kiemelt témaköre a katolikus oktatás és nevelés. Az esemény védnökei Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere; házigazdái Veres András, az MKPK új elnöke, a Caritas in Veritate Bizottság korábbi elnöke és Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Ebben az évben a rendezvény a „300 – Katolikus újjászületés Debrecen” néven meghirdetett 2015-ös emlékévhez kapcsolódik: célja, hogy bemutassa a katolikus tanítást és a Katolikus Egyház szolgálatát a mai társadalomban.

Közlemény

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rászorulók megsegítésére – Ferenc pápával egységben – felkérte a Katolikus Karitászt, hogy az állami hatóságokkal együttműködve – miként eddig is – az adott jogi és humanitárius helyzetben keresse a segítségnyújtás leghatékonyabb módjait.

A jelen történelmi helyzet súlyának tudatában aggodalmunkat fejezzük ki közel-keleti keresztény testvéreink sorsa iránt. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozzuk, hogy az államok joga és kötelessége megvédeni polgáraikat.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Budapest, 2015. szeptember 3.

A sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros felhívta a figyelmet a Katolikus Karitász tevékenységére, ahogy a menekülteket segíti. A Katolikus Karitász csendben, szerényen, de hatékonyan teszi a dolgát, együttműködve a menekültekkel foglalkozó hivatalos szervekkel, nagyon sok figyelmet fordítva a kiskorúakra. Például egy kislányt megmentettek a Keleti pályaudvar mellett, mert már a kiszáradás fenyegette. Ami az élelmet és az ivóvizet illeti, a menekülttáborokon, befogadóállomásokon belül az állami szervek biztosítják a legszükségesebbeket. De amíg eljutnak oda az úton levők, sokszor alakul ki a körükben valódi szükséghelyzet – hívta fel a figyelmet a főpásztor. –Élelmiszercsomagokkal, palackozott ásványvízzel segítik őket. A kiskorúakat befogadó állomásokon, például Fóton a gyermekotthonban rendkívül aktív a szervezet: tisztítószerrel, élelmiszerrel, egyéb tárgyi eszközökkel, valamint – szakemberek által végzett – pszichológiai és egyéb személyes segítségnyújtással támogatják a sokszor stresszes állapotban odaérkező gyermekeket. Hasonlóképpen cselekszik számos más katolikus szervezet, többek között lelkiségi mozgalmak, például a Szent Egyed közösség, amely nagyon szerényen, mindenféle logó nélkül van jelen.

A Katolikus Karitász további segítségnyújtásra is kész, azonban a migránsok jogi helyzete szinte napról napra változik. Fölmerült az, hogy nyugat-európai modellek szerint bizonyos stabil intézményes segítségnyújtási formákat szervezzenek, például befogadóállomásokat hozzanak létre – tette hozzá a bíboros. – Jelenleg ez csak állami kereteken belül lehetséges, ahhoz tehát, hogy ez a munka konkrétabb és határozottabb jelleget öltsön, az egész kérdésnek jogilag stabilabbnak és világosabbnak kell lennie. Nyugat-Európában a katolikus egyházi szervezetek többnyire a befogadással és az integrálás segítésével foglalkoznak, például egész családokat helyeznek el megfelelő épületekben, intézményeknél. Jelenleg a helyzet nálunk átmeneti: a bevándorlók többsége nem kíván itt maradni, ami jelentős különbséget jelent a nyugatihoz képest, ennek ellenére várhatóan a közeli hónapokban alakulni fog a helyzet, és ehhez mérten kell a szükséges segítséget nyújtani.

Újságírói kérdésre válaszolva Erdő Péter határozottan cáfolta, hogy a katolikus egyház nem lenne jelen a menekültek körében, csak – mint fogalmazott – nem zászlókkal kivonulva teszi ezt.

Veres András szombathelyi megyéspüspök beszámolt a 2016-os Szent Márton-év tervezett programjairól, kiemelve, hogy a püspöki konferencia hamarosan hírlevélben hirdeti meg a jubileumi évet országszerte. Szombathelyen és Pannonhalmán neves történészekkel együttműködve nagyszabású kiállítást szerveznek. A jövő évi KATTÁRS-at is Szent Márton jegyében fogják megrendezni Budapesten, emellett irodalmi, képzőművészeti és fotópályázatot is hirdetnek a szenthez kapcsolódva. A Szent Márton-év keretében nagyszabású konferenciát és komolyzenei koncertet is terveznek a fővárosban, valamint egy olyan találkozóra is sor fog kerülni, amelyen az egész Kárpát-medence Szent Márton nevét viselő települései képviseltetik magukat.

Veres András újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Szentszék 2015 végéig ígért választ a magyar állam és a püspöki konferencia közös meghívására, hogy Ferenc pápa a Szent Márton-évben látogasson el Magyarországra.

A püspöki konferencia új elnöke a Magyar Kurír kérdésére elmondta: Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájához kapcsolódva, azt ismertetendő szeptember 29-én a Parlament felsőházi termében teremtésvédelmi konferenciát szerveznek Erdő Péter bíboros és Áder János köztársasági elnök védnökségével.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria