A befogadásért és az elfogadásért kerekeznek 2700 kilométert Ferenc pápához

Kitekintő – 2015. július 27., hétfő | 18:39

Július 25-én indult a németországi Flensburgból az „Inklúziót cselekedetekkel segíthetjük” kerékpáros akció. A Rómába vezető út célja, hogy a pápa áldását kérjék az inklúzió fáklyájára, és felhívják a figyelmet a befogadó, elfogadó szemlélet fontosságára – írja a Vatikáni Rádió német szerkesztősége.

A Ferenc pápához vezető, az Inklúziót cselekedetekkel segíthetjük elnevezésű kerékpáros akció két résztvevője – a német Karl Grandt és a dán Sven Marx – maga is mozgássérült. Egyikük egy baleset, másikuk pedig agytumor következtében vált mozgáskorlátozottá.

Az észak-németországi flensburgi Health Media egyesület által szervezett akció célja, hogy szemléletváltást hozzon, befogadó, elfogadó légkört alakítson ki a társadalomban. Az inklúzió azt üzeni, hogy minden embernek hozzáférést kell biztosítani az élet minden területéhez, nem lehetnek kirekesztve például a sportolásból a mozgásukban korlátozott emberek sem.

Az akciót számos hobbikerékpáros és sok prominens sportoló is kíséri, így például Berlinben csatlakoznak az úthoz a túra jószolgálati nagyköveteként Ulrike Nasse-Meyfarth magasugró olimpiabajnok, a deréktól lefelé megbénult német tornász, Ronny Ziesmer és az izomsorvadásban szenvedő háromszoros világbajnok, Pierre Senska.

A 2700 kilométeres túra német nagyvárosok – Berlin, München – érintésével halad Olaszország felé. A tervek szerint szeptember 2-ára érkeznek a Vatikánba, ahol Ferenc pápa fogadja a kerékpárosokat, és megáldja az „inklúzió fáklyájá”-t. Ezt a fáklyát kerékpárjára szerelve viszi Rómába Karl Grandt, az Inklúziót cselekedetekkel segíthetjük projektkoordinátora.

A kerékpárosok egy szobrot visznek ajándékba a pápának, ezzel mondanak köszönetet a Szentatyának az „inklúzió előmozdítását szolgáló tevékenységéért”.

A Health Media egyesület más jótékony akcióiban is szerepet vállaló Karl Grandt elmondta, mikor felvették a kapcsolatot a pápai prefektúrával, azonnal megkapták a pozitív választ: Ferenc pápa fogadja a kerékpárosokat.

A túra során rendszerint napi 100-120 kilométert tesznek meg, az Alpokban pedig 50-60 kilométer megtételét tervezik.

A Ferenc pápával való találkozás után a kerékpárosok útja nem fejeződik be. 2016-ban világkörüli út kezdődik: Szibériából indulva az Északi-sarkon át 11 ezer kilométert tekernek a paraolimpiai játékok színhelye, Rio de Janeiro felé, majd folytatják a világ kerékpáros megkerülését.

Fotó: abendblatt.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria