Bemutatkoznak: a megváltós nővérek

Megszentelt élet – 2015. április 25., szombat | 12:02

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

Szerzetestársulatunkat, az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációját (Congregatio Sororum a Divino Redemptore; SDR), röviden a megváltós nővérek közösségét Eppinger Erzsébet, Mária Alfonza anya (1814–1867) alapította 1849-ben Niederbronnban, Strasbourg közelében. Alapítóanyánk már gyermekkorától megtapasztalta Isten szeretetét, és mélyen megragadta a megváltás misztériuma. A Szentlélek indítására úgy érezte, az a küldetése, hogy tevékenyen válaszoljon a kor ínségére, segítsen a szegényeknek és a betegeknek, hogy ők is megtapasztalják Isten megváltó szeretetét. Ebből az alapításból fejlődött ki szerzetesintézményünk, melyet Simor János esztergomi érsek 1867-ben önálló szerzetesrenddé nyilvánított, saját anyaházzal Sopronban. Akkor a nővérek árva gyermekek gondozásával, szegénygondozással és házi betegápolással foglalkoztak. Római központú kongregációnk jelenleg három (egy-egy szlovák, osztrák és magyar) tartományból és egy (amerikai) régióból áll. A magyar tartomány 40 tagja közül 12 az aktív korú.

A közösség karizmája, küldetése

Karizmánk lényege: a megváltás misztériumáról elmélkedni, abból élni, és elvezetni másokat ehhez a misztériumhoz. Sajátos apostoli küldetésünk láthatóvá tenni Jézus Krisztus irgalmas és megváltó szeretetét pasztorális, pedagógiai, karitatív és szociális tevékenység által. A megváltás művét szolgáljuk, és arra törekszünk, hogy segítsünk az embereknek megtapasztalni, hogy az üdvösség, amelyet Krisztus szerzett, már most kibontakozóban van.

Magyarországi tevékenység

Főbb szolgálataink: hitoktatás, betegápolás, kollégiumi nevelés, zarándokok ellátása, konyhai és plébániai szolgálat. Idős, beteg nővéreink fő feladatuknak tartják az imaapostolkodást. Intézményeink: Budapesten a Szent Anna Ház (tartományi központ) és Kollégium, valamint a Szent Margit Gimnázium, Piliscsabán a Iosephinum Szakkollégium, a Nagyboldogasszony Ház (idősek otthona) és a Szent László Óvoda, Rómában a Villa Mater Redemptoris zarándokház. Negyven világi tagunk a Megváltós Lelki Közösséghez tartozik.


Jövő, kihívások, tervek

Általános főnöknőnk idén kánoni vizitációt tart, és jövőre megkezdjük a káptalani előkészületeket, így nagy szükségünk van a Szentlélek vezetésére. Kihívás számunkra is az utánpótlás kérdése, az állandó továbbképzés mélyítése és munkatársaink lelki képzése. Bár kevesen vagyunk, mégis bizakodóan tekintünk a jövőbe, mivel hisszük, ha sugározni tudjuk környezetünkbe a megváltott ember szabadságát és örömét, akkor – ha az Úr is azt akarja – más is könnyebben kedvet kap erre az éltre.

Programok a megszentelt élet évében

Rómában képviseltetjük magunkat a képzők, illetve a fiatal szerzetesek találkozóján, és igyekszünk részt venni a megszentelt élet évének központi programjain. Május 1-jén Sopronban ünnepi szentmisén emlékezünk meg arról, hogy alapító anyánk százötven éve meglátogatta az ottani nővéreket. Plébániai meghívásokra tanúságot teszünk hivatásunkról. Októberben kongregációnk vezetőségeinek lesz nagy találkozója Rómában. Munkatársaink lelki képzését is a megszentelt élet évének jegyében szeretnénk megtartani.

Fotó: Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria