Bemutatták a görögkatolikus zsoltároskönyvet

2018. május 25. péntek 15:20

A Görögkatolikus Egyház első, hivatalos szentszéki jóváhagyással rendelkező liturgikus könyvének bemutatójára várta az érdeklődőket a Görögkatolikus Metropólia május 23-án Nyíregyházán, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

A kötet, amely 150 zsoltárt tartalmaz, 2018 húsvétján jelent meg Zsoltároskönyv címen.

Minden keleti egyháznak alapvető imakönyve a saját nyelvére lefordított zsoltároskönyve. Az eredeti görög liturgikus szövegből ezt a kiadványt tíz évvel ezelőtt püspöki felkérésre kezdte el fordítani Orosz Atanáz szerzetes pap, aki ma a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke. A kiadvány főként templomi liturgikus használatra készült. A szentszéki jóváhagyást megelőzően többen ellenőrizték a fordítást, többek között Székely János teológus, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, aki az eredeti Septuaginta szöveggel hasonlította össze a mostani fordítást.

A könyv hivatalos bemutatóján Orosz Atanáz megyéspüspök tájékoztatta a közönséget a kiadvány történeti előzményeiről és a fordítás aprólékos folyamatáról, majd Lackó Anita tervező-grafikus a Zsoltároskönyv kivitelezésének rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. Végezetül Kocsis Fülöp érsek, metropolita a liturgikus könyv gyakorlati használatához adott néhány jó tanácsot a közönségnek.

A kiadvány és a hozzá tartozó hangoskönyv pendrive formájában megvásárolható Nyíregyházán, a Szent Atanáz Könyv- és Kegytárgyboltban.

Forrás és fotó: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda