A Bencés Konföderáció apátkongresszusát tartották Rómában

2012. szeptember 27. csütörtök 15:08

A római Szent Anzelm Apátságban szeptember 17-26. között ülésezett a Bencés Konföderáció 240 apátja és konventuális perjele. A Magyar Bencés Kongregációt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a Kongregáció prézese, Korzenszky Richárd tihanyi és Horváth Dori Tamás győri konventuális perjelek képviselték.

Az apátkongresszust a közügyek intézésére, fontos döntések meghozatalára és kölcsönös tájékoztatásra a prímásapát hívja össze.

Az idei előadások és megbeszélések a Szent Anzelm Apátság és Egyetem aktuális ügyei mellett A bencés közösségek a folytonosság és változás kihívásában, továbbá A bencés autonómia témában hangzottak el. Az előadásokat Michael Hochschild párizsi szociológus professzor és Michael Casey trappista atya tartotta. Ezt követően az apátok és perjelek a különböző nyelvi csoportok (olasz, angol, német, francia és spanyol) megbeszélésein vettek részt.

A kongresszus 12 évi szolgálat után négy évre ismét Notker Wolfot választotta meg prímásapátjának.

Szeptember 23-án a Santa Maria della Anima-templomban Várszegi Asztrik püspök, főapát – az Osztrák Bencés Kongregáció apátjai és Rómában tartózkodó bencései, továbbá osztrák hívek jelenlétében – pappá szentelt egy, a Szent Anzelm Egyetemen tanuló kremsmünsteri bencés szerzetest, Klaus Zarzert.

Magyar Bencés Kongregáció/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
keletrol-jon-lux-nyugatrol-luxus-kiss-rigo-laszlo-magyar-puspokok-ad-limina-latogatasarol
Keletről jön a lux, nyugatról a luxus – Kiss-Rigó László a magyar püspökök ad limina látogatásáról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában. A küldöttség tagjaként Rómában tartózkodó Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a Vatikáni Rádió magyar adásában beszélt eddigi tapasztalatairól, élményeiről.

14:28
ferenc-papa-misen-belepunk-golgota-esemenyeibe-es-nem-szinieloadasra-megyunk
Ferenc pápa: A misén belépünk a Golgota eseményeibe, és nem színielőadásra megyünk!

A Szentatya november 22-én folytatta katekéziseit a szentmiséről. A mise emlékezet jellegéről elmélkedett, a szentmise ugyanis Krisztus húsvéti misztériumának emlékezete.

2017. november 22. szerda