A Bencés Konföderáció apátkongresszusát tartották Rómában

2012. szeptember 27. csütörtök 15:08

A római Szent Anzelm Apátságban szeptember 17-26. között ülésezett a Bencés Konföderáció 240 apátja és konventuális perjele. A Magyar Bencés Kongregációt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a Kongregáció prézese, Korzenszky Richárd tihanyi és Horváth Dori Tamás győri konventuális perjelek képviselték.

Az apátkongresszust a közügyek intézésére, fontos döntések meghozatalára és kölcsönös tájékoztatásra a prímásapát hívja össze.

Az idei előadások és megbeszélések a Szent Anzelm Apátság és Egyetem aktuális ügyei mellett A bencés közösségek a folytonosság és változás kihívásában, továbbá A bencés autonómia témában hangzottak el. Az előadásokat Michael Hochschild párizsi szociológus professzor és Michael Casey trappista atya tartotta. Ezt követően az apátok és perjelek a különböző nyelvi csoportok (olasz, angol, német, francia és spanyol) megbeszélésein vettek részt.

A kongresszus 12 évi szolgálat után négy évre ismét Notker Wolfot választotta meg prímásapátjának.

Szeptember 23-án a Santa Maria della Anima-templomban Várszegi Asztrik püspök, főapát – az Osztrák Bencés Kongregáció apátjai és Rómában tartózkodó bencései, továbbá osztrák hívek jelenlétében – pappá szentelt egy, a Szent Anzelm Egyetemen tanuló kremsmünsteri bencés szerzetest, Klaus Zarzert.

Magyar Bencés Kongregáció/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
szoljunk-mai-nyelven-hitrol-erdo-peter-volt-katolikus-radio-kozonsegtalalkozojan
Szóljunk mai nyelven a hitről – Erdő Péter volt a katolikus rádió közönségtalálkozójának vendége

A Magyar Katolikus Rádió március 28-án közönségtalálkozót és nyilvános felvételt szervezett, melynek vendége Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt. A főpásztort Sályi András felelős szerkesztő és Szikora József főszerkesztő kérdezte.

14:50
ujabb-adomanyokkal-folytatodott-katolikus-karitasz-korhazmisszioja-karpataljan
Újabb adományok átadásával folytatódott a Katolikus Karitász kórházmissziója Kárpátalján

Két éve kezdődött kórházmissziós munkája keretében orvosi műszereket és betegszobai berendezéseket juttatott Kárpátaljára a Katolikus Karitász. Az adományok átadása alkalmából Écsy Gábor igazgató látogatott el az ungvári és a munkácsi gyermekkórházba március 28-án.

10:44