A családok és a vallásközi párbeszéd erősítésére kérte a pápa Benin püspökeit

Ferenc pápa – 2015. április 27., hétfő | 19:02

A kereszténység ne legyen elitvallás, és az egyház minden eszközzel küzdjön a kiselejtezés kultúrája ellen, megmutatva Jézus gyöngédségét és irgalmasságát a gyengébbek iránt. Többek közt ezeket az irányvonalakat jelölte ki Ferenc pápa az ad limina látogatáson lévő benini püspököknek április 27-én.

A pápa az afrikai főpásztoroktól nagyobb elkötelezettséget kért a család védelmében – készülve az őszi szinódusra –, valamint az iszlámmal való párbeszéd támogatására buzdított. A családpasztoráció nem könnyű feladat, ha figyelembe vesszük Benin társadalmi és kulturális helyzetét. Ugyanakkor a püspökök ne csüggedjenek el; álljanak ki a család mellett, hiszen az Isten ajándéka, mely örömöt, békét, stabilitást hoz az embereknek és az egész társadalomnak. Példaértékű a Beninben tapasztalható harmónia a különböző vallások között. Törekedjenek arra, hogy megőrizzék az iszlámmal való párbeszéd értékes kincsét.

Az afrikai ország egyházát nagy lelkesedés, népi ájtatosság jellemzi. Ugyanakkor fontos az is, hogy a keresztény misztérium alapos ismerete ne korlátozódjon egy elitcsoportra, hanem minden hívőhöz eljusson. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a szekularizáció hatásainak ellenálljanak.

A benini szerzetesekhez fordulva arra buzdított, hogy mélyen éljék meg a megszentelt élet évét. A hivatásokat tekintve legyenek nagylelkűek, és osszák meg erőforrásaikat más afrikai országokkal, ahol hiánnyal küszködnek. A politikai intézményekkel való kapcsolatban azt kérte Ferenc pápa, hogy a benini püspökök ne menjenek bele politikai játszmákba, mert ez egy olyan terület, amelyik a világiakra tartozik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L'Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria