Beöltözést ünnepelt Csornán a premontrei rend

Megszentelt élet – 2013. október 25., péntek | 10:33

Boldog XXIII. János pápa emléknapján a Csornai Premontrei Apátság egyik jelöltje, Rábai Mihály magára öltötte a premontrei rend fehér habitusát, és megkezdte novíciátusát.

Mihály rendi neve Dániel lett, védőszentje Comboni Szent Dániel misszionárius és vértanú.

Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett Dániel testvérben. Isten hozta közöttünk – fogadták közösségükbe a szerzetes testvérek.

A Csornai Premontrei Apátságot 1180-ban alapította a környék egyik kegyura. Az 1989-es újraindulás után is Csornán és a környező falvak plébániáin végeztek és végeznek lelkipásztori szolgálatot. A szerzetesek plébánosként is közösségben élnek és imádkoznak, ennek biztos hátterével végzik lelkipásztori munkájukat. Apátságuk tarja fenn a szombathelyi premontrei rendi Szent Norbert Gimnáziumot. Életükben a lelkipásztori munka és az imádság harmonikus egységet képez. Ez az egyensúly jelenti szerzetes kanonoki életük alapját.

A premontrei rendet Szent Norbert alapította 1121-ben azzal a céllal, hogy olyan szerzetesi közösséget hozzon létre, amelynek tagjai nemcsak szerzetesek, hanem lelkipásztorok is. Szeme előtt a vándorprédikátorok eszménye lebegett. Tevékeny, a monostor falai közé nem bezárkózó közösséget hozott létre. A rend szerzetesei a nép közelében éltek, érzékenyek voltak azok problémáira, és vállalták az egyszerű emberekhez hasonló szegénységet. Ma a rend a világ mindegyik kontinensén képviselteti magát, összesen 1330 premontrei szerzetessel.

www.opraem.hu/Magyar Kurír