Bérmálás a székesfehérvári ciszterci Nagyboldogasszony-plébániatemplomban

Hazai – 2015. április 20., hétfő | 15:08

Húsvét harmadik vasárnapjának délelőttjén megtelt hívekkel a fehérvári ciszterci templom, ahol hét felnőtt katekument, ötvenkét diákot és két vidéki fiatalt bérmált Spányi Antal megyéspüspök – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.


Homíliájában a főpásztor elmondta, hogy törekszünk a jóra, sokszor azonban nem sikerül véghezvinnünk. Az erőt a jó megtételére a Szentlélektől kapjuk, megerősítő kegyelmét az egyház közvetíti számunkra. Az egyház nem olyan, amilyennek mi alakítgatni szeretnénk, hanem két évezrede a tiszta hit forrása számunkra, mert olyan, amilyennek Jézus megalapította. Az a Jézus, akivel az apostolok három éven keresztül együtt haladtak, akik látták csodatetteit, és látták kínhalálát is. Ezek után nehéz volt hinniük, hogy ez a Jézus feltámadt a halálból.

„Látható tehát, hogy az apostolok is megharcoltak saját hitükért, és az út nem volt könnyű. Senkinek sem az, bizonyára nekünk sem lesz az. De van segítségünk! A Szentlélek kegyelme ad erőt ahhoz, hogy a kincs – a hitünk és Istennel való kapcsolatunk – megtartson minket az úton, és lámpásává lehessen másoknak, ne rejtve maradjon. A Kaszap-év alapgondolata: »Van célom!« Ez nekünk most különös jelentőséggel szól. »Menjetek és hirdessétek az evangéliumot!« Ez a bérmálás legyen a megújulás pillanata önmagatok és családjaitok számára” – buzdította a bérmálás szentségében részesülőket a püspök.

A szentmise végén Brückner Ákos Előd plébános megköszönte a püspök jelenlétét és hasznos útravalóját, majd az ünneplő közösséget meghívta a ciszterci gimnáziumba a kilencedikes osztályok által előkészített agapéra.

Fotó: Székesefehérvári Egyházmegye honlapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria