Betegek világnapja egyházmegyéinkben – FRISSÍTVE

2016. február 13. szombat 15:02

Február 11-én a püspöki székhelyeken is szentmisével emlékeztek meg a betegek világnapjáról, és szolgáltatták ki a betegek a betegek szentségét.

Székesfehérvári Egyházmegye


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lourdes-i jelenések évfordulóján, Szent II. János Pál pápa rendelkezése nyomán imádsággal fordul az egyház a betegek felé.

„Az egyház szeretettel veszi körül mindazokat, akiknek mindennapjaikban a betegség keresztjét kell hordozniuk, akiknek napról napra fogy az erejük. A betegeket és szenvedőket soha nem tekintette tehernek, sem sajnálkozás tárgyának, hanem lelki értelemben az egyház kincseinek” – fogalmazott a megyéspüspök a szentmisén.

A főpásztor azt is hangsúlyozta, hogy az ember szeret vitatkozni nemcsak a körülötte élőkkel, hanem Istennel is. Mózes vitába szállt, amikor népe elhagyta az egy Istenbe vetett hitét, Jónás is lázadt az Úr ellen Ninive pusztulása miatt. Az apostolok tiltakoztak az Úr szenvedése ellen, mint ahogy mi is nehezen fogadjuk el, hogy vannak fájdalmas nehézségek életünkben. „A szenvedés hozzátartozik az életünkhöz, de rajtunk múlik, mit kezdünk vele. Lehet értelmetlen kínlódás, amit zúgolódva él meg az ember tehetetlenségében, de lehet olyan kereszt, amelyben értelmet nyer a szenvedés, melyet reménnyel visel a Krisztussal egyesült lélek” – hangzott el a szentbeszédben.

„Az egyház nemcsak kéri a nagylelkű és hősies lelkületet, a bátor kitartást a szenvedésben, hanem a hitben eszközt és erőt is ad annak elviselésére” – mondta a betegek szentségéről a püspök. Vigaszt, reményt, hitet ébreszt, hogy gyógyítsa a testet, a lelket. A szenvedő ember ugyanis el van rejtve Krisztus sebeibe, Ővele találkozik fájdalmaiban, aki segít hordozni terheit. A felajánlott szenvedésből így Jézus nyomán szeretet születhet.

Spányi Antal püspök azokhoz is szólt, akik imáikkal és áldozatos gondoskodással sokat tesznek a betegért, a haldoklókért. Köszönetet mondott mindazoknak, akik nap mint nap úgy „állnak a szenvedők szolgálatában”, hogy „tanúságtételük Isten irgalmát közvetíti.”

A főpásztor a szentmise végén arra biztatott, hogy az irgalmasság szentévében különösen is gyakoroljuk az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. Legyünk készségesek a gyengék megértésére, a vigasztalásra, mert rászorulnak arra, hogy meglássák: keresztjeiket hordozva Krisztushoz tartoznak. „Közös imánk segítse a szenvedőket, hogy Jézussal járják a maguk keresztútját, segítse a többieket, hogy feléjük szeretettel forduljanak, és imáikkal és szolgálataikkal támogassák őket. Így a világ jobban megérti majd Krisztus szeretetének titkát.”

* * *

Veszprémi Egyházmegye

Istennek nemcsak az a kedves, amikor az ember munkájával mintegy a teremtő Isten munkatársává válik, hanem az is, amikor az ember szenvedésével a szenvedő Krisztusnak lesz a társa – mondta Márfi Gyula érsek a veszprémi kórházban bemutatott szentmisén. Homíliájában Szent Lőrinc lelkületét állította példaként.

Szent Lőrinc legendája szerint amikor II. Szixtusz pápát 258-ban elfogták, Lőrincre bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza szét az egészet a szegények között. Mihelyt megtudták, hogy ő a vagyon őrzője, elfogták, és követelték az egyház vagyonát. Erre Lőrinc elővezette a betegeket és a szegényeket, mint az egyház legnagyobb kincseit.

A főpásztor homíliájában hangsúlyozta, hogy az is egy sajátos kegyelmi ajándék, ha valaki a szenvedő Krisztust képviselheti, például betegként felajánlhatja szenvedéseit másokért. Ugyanígy a betegek gyógyítása is karizma, nem csak egy szakma. Az orvosoknak, ápolóknak a lelkében ott kell lennie Krisztus lelkületének.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2000 óta mutatnak be szentmisét ezen az ünnepen. 2001 óta pedig a protestáns egyházak is csatlakoztak a világnaphoz.

Márfi Gyula érsek, Nagy Károly apátkanonok, plébános és Felker Zsolt káplán mutatott be szentmisét a betegek világnapja alkalmából a Csolnoky Ferenc Kórházban és kiszolgáltatták a betegek szentségét. Igeszolgálatot végzett Steinbach József református püspök és Isó Zoltán evangélikus lelkipásztor. A szentmisén rész vett Rácz Jenő főigazgató és a kórház több dolgozója.

Az ünnepi alkalmat követően megáldották és megszentelték a kórház új Onkológiai Centrumát.

* * *

Pécsi Egyházmegye

Pécsett a Jézus Szíve (Pius) templom egykori plébánosa, Lőrincz Sándor atya vezette be a lourdes-i kilenced imádságot, amelyet Lőrincz atya 2013-ban bekövetkezett halála után is folytatnak. Minden évben február 3. és 11. között naponta imádkozzák a kilenced egy-egy napjának imáját a templom lourdes-i kápolnájában. Február 11-én a 17 órakor kezdődő szentmisén szolgáltatták ki a betegek szentségét.

Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta február 11-e a betegek világnapja az egyházban. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya egy Soubirous Bernadett nevű francia lánynak Lourdes-ban, majd néhány nappal később a jelenés helyén lévő barlangban csodatevő forrás fakadt. Szent Bernadett szerzetes lett, rövid élete során összesen tizennyolcszor jelent meg előtte a Szűzanya. Az első jelenés helyén épült templomba évente több százezer zarándok érkezik, és több ezerre tehető a csodás gyógyulások száma.

A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”. Az egyház ezen a napon a betegekért imádkozik, a szentmiséken sok templomban kiszolgáltatják a betegek szentségét. A lourdes-i jelenések természetfeletti jellegét XIII. Leó pápa hivatalosan is elismerte 1891-ben.

Egri Főegyházmegye

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye, Veszprémi Egyházmegye, Pécsi Egyházmegye

Fotó: Lakata Pál, Veszprémi egyházmegye, Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök
palyazatot-irt-ki-tanszekvezetoi-poziciora-ppke-hittudomanyi-kara
Pályázatot írt ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Kara

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellárja pályázatot ír ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Karának 2. számú Keresztény Bölcseleti Tanszékére.

2018. április 19. csütörtök