Betegeket segítő gyerekcsoport Csíkszentdomokoson

Külhoni – 2014. december 16., kedd | 13:30

Közel harminc gyerek tartozik a csíkszentdomokosi kamilliánus gyerekcsoportba, akik pásztorjátékkal készülnek az ünnepekre. A csoport tagjai rendszeresen imádkoznak a betegekért, azok hozzátartozóiért, az ápolókért és az orvosokért – számol be a Székelyhon.ro.

Csíkszentdomokoson a kamilliánus családok a '90-es évek végén alakultak. A csoportokhoz nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is csatlakoztak, 2006-ban alakult meg a csak gyermekekből álló csoport. György Alfréd, közismert nevén Frédi atya Boros Melindát kérte fel a csoport vezetésére, amelyhez jelenleg közel harminc gyerek tartozik.

„A tevékenységeink változók, attól függnek, hogy mit merünk vállalni, és mi az, amit az élet hoz még feladatként. A munkánkhoz, programunkhoz tartozik az együttlét, az ismerkedés, a játék, az Isten felé tekintés, mindaz, ami a gyermekek életét gazdagítja – ismertette a koordinátor. – A csoport tagjai rendszeresen imádkoznak a betegekért, azok hozzátartozóiért, az ápolókért, az orvosokért. Amikor pedig a gyerekek készen állnak rá, elsőpéntekes betegeket látogatnak.”

Boros Melinda rámutatott: a gyerekek kamilliánus csoportja egyedülálló.

„Fontos, hogy a mi lelkünk is tisztuljon – hansúlyozta Boros Melinda. – Ez nagyobb kihívás. Elég érettnek kell lenniük ahhoz, hogy ezt a feladatot rájuk merjük bízni. Ők még gyermeki naivsággal fogják fel, de mikor egy beteg emberrel szembesül a gyermek, mindenképp hat rá az élmény. Ezért csak hetedikes korban szoktuk őket elvinni betegekhez. Addig próbáljuk ezzel az egész lelkiséggel megismertetni őket. Én most már nyolc éve vagyok velük, s még mindig próbálom megfejteni a titkot, hogyan lehet a betegekben meglátni a szenvedő Jézust.”

„Mindig van lelki hátterünk, eddig Bajkó Júlia segítő nővér biztosította, most Lukács János atyát kértük meg, hogy kövesse, irányítsa a tevékenységünket, és segítsen a lelki programokban. Fontos, hogy a mi lelkünk is tisztuljon, az életünk szépüljön. Próbáljuk ezt a lelkiséget az életünk részévé tenni. Nagy kihívás és feladat ezt megélni” – fejtette ki a csoportvezető.

A kamilliánus családok a kamilliánusok harmadrendje: világi hívők, akik a kamilliánus szerzetesek munkáját támogatják, sajátos struktúrával és megfelelő képzéssel. A kammilliánus rendet 1582-ben alapította Lellisi Szent Kamill a betegek, szenvedők, mozgásérültek és haldoklók iránti irgalmasság gyakorlására.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria