Betlehemkiállítás nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában

2018. december 7. péntek 18:53

„Messiás született, ki jövendöltetett...” címmel rendeztek betlehemkiállítást a Szeged-Csanádi Egyházmegye templomainak, a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményének, valamint Bálint Sándor hagyatékának anyagából. A tárlat január 6-ig látogatható.

Az időszaki kiállítással a Dóm téri adventi vásárhoz csatlakozott a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A tárlat a püspökség templomainak kincseiből, főként a 19. és 20. század alkotásaiból válogatott. Köztük látható az egyházmegye legrégebbi betleheme, mely Földeákról származik az 1860-as évekből.

A különlegességek között találjuk Varga Mátyás 1983-ban készült kerámiabetlehemét, mely a szeged-tarjáni plébánia gyűjteményének darabja; valamint a csongrádi Nagyboldogasszony-templomból származó „magyaros” betlehemet, melyet az egyházközség a két világháború között vásárolt. Máriahegyi János budapesti szobrászművész alkotása 21 figurából áll. Az 1943-ban készült szobrok a két világháború közti társadalmi hangulatot, felfogást tükrözik: egyaránt magyaros, hazafias tematika határozza meg a pásztorok viseletét és a királyok megformázását. A pásztorfigurák tipikus alföldi pásztorok: gulyás, csikós, juhász; mindegyikhez megfelelő állatfigura is tartozik. A három király Szent István és Szent László királyok, valamint Szent Imre herceg alakját idézik.

A kiállítás január 6-ig tekinthető meg.

Fotó: Szegedi Dóm Látogatóközpont

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle