Betlehemkiállítás nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában

2018. december 7., péntek | 18:53

„Messiás született, ki jövendöltetett...” címmel rendeztek betlehemkiállítást a Szeged-Csanádi Egyházmegye templomainak, a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményének, valamint Bálint Sándor hagyatékának anyagából. A tárlat január 6-ig látogatható.

Az időszaki kiállítással a Dóm téri adventi vásárhoz csatlakozott a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A tárlat a püspökség templomainak kincseiből, főként a 19. és 20. század alkotásaiból válogatott. Köztük látható az egyházmegye legrégebbi betleheme, mely Földeákról származik az 1860-as évekből.

A különlegességek között találjuk Varga Mátyás 1983-ban készült kerámiabetlehemét, mely a szeged-tarjáni plébánia gyűjteményének darabja; valamint a csongrádi Nagyboldogasszony-templomból származó „magyaros” betlehemet, melyet az egyházközség a két világháború között vásárolt. Máriahegyi János budapesti szobrászművész alkotása 21 figurából áll. Az 1943-ban készült szobrok a két világháború közti társadalmi hangulatot, felfogást tükrözik: egyaránt magyaros, hazafias tematika határozza meg a pásztorok viseletét és a királyok megformázását. A pásztorfigurák tipikus alföldi pásztorok: gulyás, csikós, juhász; mindegyikhez megfelelő állatfigura is tartozik. A három király Szent István és Szent László királyok, valamint Szent Imre herceg alakját idézik.

A kiállítás január 6-ig tekinthető meg.

Fotó: Szegedi Dóm Látogatóközpont

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap