Betlehemről, Szűz Mária Mennybevételéről és Szent Brúnóról Nevezett Monasztikus Rend

2016. január 23. szombat 12:01

A röviden csak Betlehemi (Kis) Nővérek és (Kis) Testvérek néven ismert szerzetesrendet 1950. november 1-jén alapították, miután XII. Piusz pápa kihirdette a Mennybe felvett Szűz Mária dogmáját.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A közösség hivatása, hogy Isten Anyjával együtt, aki a Szentháromság jelenlétében él, osztozzon vele együtt az Atya iránti hódolatban „Lélekben és Igazságban”.

Követve azokat a szerzeteseket, akik az egyház születésekor kivonultak az egyiptomi és palesztinai sivatagba, a Betlehemről, Szűz Mária Mennybevételéről és Szent Brúnóról nevezett Monasztikus Rend tagjai szintén elhagynak mindent, hogy Krisztust megnyerjék.

Életük a „sivatagban” Krisztus és az Atya elrejtett arcának szemléléséből áll, amelyet az evangéliumon keresztül kutatnak. Életmódjuk „Szűz Mária iskolája”, amelyet szüntelenül megújít a Szentlélek.  Éppen ezért életüket a csend, a magány és a testvéri közösség, a szüntelen imádság, a liturgia és a napi munka határozza meg, amely a teremtés szépségét tükrözi.


Az első közösség Chamvres-ben, Frédéric Edouard Camille Lamy  Sens-Auxerre-i érsekkel

Az első közösség 1951-ben született egy franciaországi kis faluban, Chamvres-ben.

1976. október 6-án, Szent Brúnó ünnepén az első férfi szerzetesek beöltözésére került sor Franciaország keleti részén, Chartreuse hegyén. A szerzetestestvérek Currière-en-Chartreuse-ben telepedtek le, és a nővérekével hasonló szerzetesi életet élnek, tőlük elkülönülve.


Isabelle rendi elöljáró találkozása VI. Pál pápával 1965-ben

A közösséget Szent II. János Pál pápa 1998. október 6-án nyilvánította pápai jogú szerzetesi intézménnyé.

A rend elnevezése 

Az első imahely egy szegényes istállóban jött létre, amely emlékeztetett arra a barlangra, amelyben Jézus született. A nővérek, Máriához hasonlóan ott imádták az Urat, aki jelen van az Eucharisztiában. A közösség ezért kapta részben Betlehemről a nevét, amelynek héber jelentése: „a kenyér háza”.

Mária mennybevétele arra emlékezteti a nővéreket és testvéreket, hogy hivatásuk archetípusa maga a Szűzanya. Így az egyházban betöltött feladatuk és felelősségük az, hogy megelőlegezzék, bár még itt a földön, Mária életét, aki a Szentháromságban lakozik.

Hogy hivatásukat betölthessék, a nővérek és a testvérek Szent Brúnó életbölcsességét tartják szem előtt, aki a 11. században visszatért a 4. századi sivatagi atyák hagyományához.

A monasztikus család

2011-es adatok szerint a világ 31 monostorában körülbelül 600 nővér, illetve 4 monostorban 50 testvér él. A szerzetestestvérek közül néhányan papokként szolgálják a közösséget.

A Betlehemi Kistestvérek közösségéhez tartoznak olyan egyedülállók és családok is, akik a világban élve lelki közösséget vállalnak a monostorokkal, megosztva anyagi javaikat. 

Világi papok, akik a közösség karizmáját élik, püspökük megbízásából egy-egy monostor közelében élnek, szolgálva azt.

A Jeruzsálemi Szent Jakab-társaság (Companions of Saint James of Jerusalem) olyan férfiakból áll, akik minden erejüket monostorok építésének szentelik. Példaképük Szent Jakab, aki az első templomot építette.


Miasszonyunk Mennybevétele-monostor, Currière-en-Chartreuse

A monasztikus családban kitüntetett figyelemben részesülnek azok a családok, akik egyik gyermeküket Istennek ajánlották.

A monasztikus családhoz tartoznak olyan emberek is, akik mint a közösség barátai, egy-egy monostor közelében besegítenek a közösség munkájába.

A Szent József-csoport a közösség adminisztratív és szervezeti működésében segíti a testvéreket, tanácsokkal látva el őket, alkalmazkodva ahhoz az életformához, a magányhoz és a szegénységhez, amelyet választottak.

A közösség közel érzi magához továbbá mindazokat, akik valamikor, bizonyos körülmények között, egy-egy alapításnál segítették őket, illetve családjukhoz tartozónak érzik a vendégeket, vagy azokat, akik Isten után vágyakozva ellátogatnak hozzájuk, illetve azokat, akik adományaikkal támogatják őket.

Napirend

A Betlehemi Kistestvérek idejük nagy részét saját cellájukban töltik imádsággal és tanulással, illetve munkával. A nap folyamán a reggeli matutinumot, az esti vesperást imádkozzák közösen, illetve együtt vesznek részt a szentmisén. A héten vasárnaponként közös kirándulást tesznek, és ezen a napon a közösség szabadabb együttlétére is alkalom nyílik.

A szerezetesek napi munkája (monostoroktól függően) magába foglalja az ikonfestést, a fa- és kőszobor-, medál- és füstölőkészítést, a könyvkötést, a fafaragást és ötvösmunkát, a méz- és édességkészítést, a gyertyaöntést, valamint a kerámiakészítést és -festést.

A testvérek és nővérek munkája nemcsak az egyes monostorok megélhetését segíti, hanem egyben az egyház szolgálatát is jelenti. A keresztény művészet a hit kifejezése, Isten misztériumának felfedése, aki Szépség és Jóság. A Betlehemi Kistestvérek szerint az ember arra hivatott, hogy belépjen ebbe a misztériumba, és részese legyen annak. Éppen ezért a rend tagjai művészi igényességű, egyházi és világi tárgyak készítésével, az imádság légkörében dolgozva bekapcsolódnak azon emberek mindennapi fáradságos munkájába, akik a világban keresik meg kenyerüket, hogy eltartsák családjukat. A sokszor fárasztó munka egyben megtisztítja a szívet, és megerősíti az Istennel és az emberekkel való közösséget.

A szerezetesek által elkészített művészi tárgyak a Láthatatlan megjelenési formái. Akkor teljesítik be rendeltetésüket, ha az őket szemlélőket bevezetik egy rajtuk túlmutató csendbe és imádságba.

Forrás: Betlehemről, Szűz Mária mennybevételéről és Szent Brúnóról nevezett Monasztikus Rend

Fotó: english.bethleem.org

Magyar Kurír
(vb)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
pecsi-rita-az-ertekeles-nagy-hatalom2
Pécsi Rita: Az értékelés nagy hatalom

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő Életre nevelő címmel havonta jelentkező rovatot indított. Első alkalommal az iskolai év végéhez közeledve az értékelés lehetőségeit tárja elénk, hogy valóban annak a kifejezése legyen, amit értéknek tartunk.

10:58
iranytu-dontesekhez-elsoaldozok-talalkozoja-mariagyudon
Iránytű a döntésekhez – Elsőáldozók találkozóját tartották Máriagyűdön

Közel hatszázan vettek részt a Pécsi Egyházmegye elsőáldozóinak találkozóján Máriagyűdön május 27-én. A második alkalommal megszervezett eseményre a 270 gyermeket, akik idén találkoznak először az Úrral az Eucharisztiában, szüleik és hitoktatóik is elkísérték.

09:01