Bibliatudomány minor szakirány indul az ELTE bölcsészkarán

2015. június 5. péntek 15:35

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara bibliatudomány minor szakirányt indít, melyre június 25-ig lehet jelentkezni – tájékoztatta a szerkesztőséget a kar Vallástudományi Központja.

Az ELTE BTK Vallástudományi Központja, illetve Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszéke által közösen indított bibliatudomány minor (BA) szakirány arra törekszik, hogy a vallási és világnézeti meggyőződéseket messzemenően tiszteletben tartva toleráns és interdiszciplináris módon művelje a bibliatudományt. A felfogásbeli különbségeket úgy tekintik, mint amelyek a Biblia aktualitásáról és dinamizmusáról tanúskodnak.

A Biblia nem tehetett volna szert ilyen jelentőségre a vallási közeg nélkül, amelyben létrejött, és amely generációkon keresztül hagyományozta tovább. Ezért a bibliatudománynak óhatatlanul része a vallás és a teológia, művelői többségének fontos a hit és a vallási identitás. Ugyanakkor a Bibliát kezdettől fogva több vallási közösség is a magáénak vallja, és ezek vagy elődeik a történelem során gyakran ellentétes, sőt ellenséges viszonyban álltak egymással. Ezeknek a különbségeknek és feszültségeknek a lenyomata felfedezhető magában a Bibliában is, még inkább tetten érhető a Bibliát magukénak valló felekezetek értelmezéseiben, de ezek együttes tanulmányozása új távlatokat nyit.

Magának a Bibliának a fogalmán sem ugyanazt érti minden felekezet és hagyomány: a különböző bibliai kánonok nem mind ugyanazokat a könyveket tartják szentnek. Sőt ugyanazokat a könyveket is több ókori változatban ismerjük (héber, görög, arámi, latin stb.), és a modern fordítások is számos fontos eltérést mutatnak. A szakirány célja, hogy a bibliai irodalmat a lehető legszélesebb értelemben véve vizsgálja, beleértve ebbe nem csak a kánonon kívüli, a kanonikus könyvek megértése szempontjából azonban igen jelentős egyéb iratokat, hanem a Biblia értelmezésével foglalkozó későbbi szövegeket is.

A képzés célja, hogy a hallgatók alapvető betekintést nyerjenek a bibliatudomány legfontosabb területeibe, illetve érdeklődésüknek megfelelően szabadon választhassanak az egyéb nyelvi és nem nyelvi kurzusok közül.

Fontos szempont, hogy a szakirány elvégzéséhez nem szükséges a bibliai nyelvek ismerete (az angolé és/vagy más modern nyelveké tanácsos), ugyanakkor lehetőség van ezek tanulására is.

A bibliatudomány minor szakirányról további információkat találhatnak az ELTE Vallástudományi Központjának honlapján.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök