Bíró László püspök miniszteri elismerést kapott a családokért végzett munkájáért

Hazai – 2015. május 22., péntek | 16:50

A szociális és családügyi területen kiemelkedő munkát végző szakembereket és művészeket, köztük Bíró Lászlót, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspökét tüntette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy május 22-i budapesti rendezvényen – számol be az MTI.


Balog Zoltán a Petőfi Irodalmi Múzeumban – Novák Katalin és Czibere Károly államtitkárral – díjakat adott át a szociális és családügyi területen kiemelkedő tevékenységet végző szakembereknek és művészeknek.

Elmondta, tavaly több gyermek született – mintegy 91 500 –, mint az elmúlt öt évben bármikor, és arról is szólt, hogy egyre többen kötnek házasságot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy legutóbb harminc évvel ezelőtt, 1985-ben emelkedett olyan mértékben a születések száma, mint tavaly.

A miniszter kitért arra: a kormány a következő években szeretne még többet tenni a családokért, a családok terheinek csökkentéséért. Megjegyezte, hogy az elmúlt öt évben a családokért tett intézkedésekre fordított összeg elérte az ezermilliárd forintot.

Hozzátette, hogy ugyanakkor „a pénz nem minden”, elkötelezett, elhivatott emberekre van szükség, akiknek a munkáját a kormány szeretné elismerni.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a díjazottakat méltatva arról beszélt, rajtuk keresztül mondanak köszönetet azoknak a szakembereknek, akik nap mint nap ugyancsak a családokért dolgoznak, segítséget és támogatást nyújtanak a számukra.

Az ünnepségen az emberi erőforrások minisztere által adományozható Pro Familiis díjat vehetett át Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke; Baginé Gavaldik Lívia, a Jászsági Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat pszichológiai tanácsadója; Bartos Erika gyermekkönyvíró, a Citera Alkotó Kft. ügyvezetője; Bíró László katolikus tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családokért felelős tagja; Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője, szakmai igazgatója; Dévény Anna, a Dévény Anna Alapítvány elnöke; Erősné Balogh Szilvia, Nagyecsed önkormányzatának projektvezetője; Halász Judit, a Vígszínház színművésze; Lakatosné Szám Katalin, a Képmás magazin főszerkesztője; Mohay Tamás, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének igazgatója és Mohayné Keresztes Ilona, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezető szerkesztője (megosztva); Oláh Zsolt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programkoordinátora; Pálhegyi Ferenc pszichológus, nyugalmazott főiskolai tanár; Pászthy Beáta Klára, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermek- és ifjúságpszichiátere; Rónaszékiné Keresztes Monika Mária volt országgyűlési képviselő, a Népesedési Kerekasztal tagja; Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért orvos igazgatója; Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója; Szabó Endre belgyógyász.

Pro Caritate díjat kapott Göncziné Sárvári Gabriella, a Kőbányai Egyesített Bölcsődék vezetője és Nagy Károly, az Országgyűlés Hivatalának német–orosz szakos idegenvezetője.


Bíró László Szekszárdon született 1950. október 31-én. Szülővárosában szentelték pappá 1974. június 23-án.

A Pécsi Egyházmegye szolgálatában tevékenykedett püspökké szenteléséig. 1994-ben II. János Pál pápa Castrae Galbae-i címzetes püspökké és kalocsa-kecskeméti segédpüspökké nevezte ki. 1994. május 21-én szentelték püspökké a kecskeméti társszékesegyházban.

1995–2009-ig a Központi Papnevelő Intézet rektora volt Budapesten. 2008 novemberében XVI. Benedek pápa kinevezte Magyarország katonai ordináriusává. Beiktatására 2009. január 9-én került sor a Szent István-bazilikában, Budapesten.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke. Húsz éve a Csütörtöki Csoport (közkeletű nevén Csücsop) budapesti katolikus ifjúsági közösség lelkivezetője. 2004 óta minden hónapban levelet ír a családoknak Hívom a családokat címmel.

2012-ben Pro Urbe Szekszárd Emlékplakettel és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének polgári tagozatával tüntették ki.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria