Böcskei László nagyváradi püspök a római ministránstalálkozóról

2018. augusztus 11. szombat 20:19

Böcskei László nagyváradi püspök elkísérte ministránsait az örök városba, hogy július 30. és augusztus 3. között részt vegyenek a nemzetközi ministránszarándoklaton. A főpásztor a római eseményekről beszélt a Vatikáni Rádió műsorában.

Ötven ministráns érkezett a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye plébániáiról: immár második alkalommal vettek részt ezen a zarándoklaton. Az elmúlt években a nagyváradi egyházmegye is csatlakozott a Nemzetközi Ministránsszövetséghez, amelynek – mint ismeretes – Német László nagybecskereki püspök a vezetője.

„Ez a zarándoklat az egyházmegye és a ministránsok életében is nagy eseménynek számít, mert azzal, hogy részt veszünk egy ilyen nagy nemzetközi rendezvényen, elismerésünket fejezzük ki a ministránsaink felé azért a szép szolgálatért, amit nap mint nap, vasárnapról vasárnapra teljesítenek és vállalnak, nemcsak a nagy plébániákon, hanem a szórványban is – fogalmazott a stúdióveszélgetésben Böcskei László püspök. – Egyrészt elismerés és köszönet akar ez lenni, másrészt pedig bátorítást, biztatást szeretnénk adni. Egyrészt feléjük szól az üzenet, hogy szép, értékes ez a szolgálat, másrészt pedig egy élő, dinamikus Egyház képéhez hozzátartozik a fiatalság. Nemcsak olyan értelemben, hogy nyilvántartjuk őket, hanem azon kell lennünk, hogy bevonjuk őket az Egyház és a közösségek életébe.”

A főpásztor kiemelte: a nemzetközi ministránszarándoklat nagyon jó lehetőség lehet a ministránscsoportok életének gondozására, amely elvezethet a hivatásápoláshoz is. Egyben elősegíti a hit kibontakozását ezekben a fiatalokban, valamint közösségépítő szerepe is van, „hiszen ha helyet és szerepet kapnak a közösségben, amelyhez tartoznak, akkor fontosnak érzik magukat és a jövőre nézve talán jobban megmaradnak, és felnőttként is többet tudnak és mernek vállalni az egyházközség életében” – fogalmazott Böcskei László nagyváradi püspök az interjúban.

Forrás: Vatikáni Rádió – A hangzó anyag itt meghallgatható.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00