Böcskei László nagyváradi püspök a római ministránstalálkozóról

2018. augusztus 11. szombat, 20:19

Böcskei László nagyváradi püspök elkísérte ministránsait az örök városba, hogy július 30. és augusztus 3. között részt vegyenek a nemzetközi ministránszarándoklaton. A főpásztor a római eseményekről beszélt a Vatikáni Rádió műsorában.

Ötven ministráns érkezett a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye plébániáiról: immár második alkalommal vettek részt ezen a zarándoklaton. Az elmúlt években a nagyváradi egyházmegye is csatlakozott a Nemzetközi Ministránsszövetséghez, amelynek – mint ismeretes – Német László nagybecskereki püspök a vezetője.

„Ez a zarándoklat az egyházmegye és a ministránsok életében is nagy eseménynek számít, mert azzal, hogy részt veszünk egy ilyen nagy nemzetközi rendezvényen, elismerésünket fejezzük ki a ministránsaink felé azért a szép szolgálatért, amit nap mint nap, vasárnapról vasárnapra teljesítenek és vállalnak, nemcsak a nagy plébániákon, hanem a szórványban is – fogalmazott a stúdióveszélgetésben Böcskei László püspök. – Egyrészt elismerés és köszönet akar ez lenni, másrészt pedig bátorítást, biztatást szeretnénk adni. Egyrészt feléjük szól az üzenet, hogy szép, értékes ez a szolgálat, másrészt pedig egy élő, dinamikus Egyház képéhez hozzátartozik a fiatalság. Nemcsak olyan értelemben, hogy nyilvántartjuk őket, hanem azon kell lennünk, hogy bevonjuk őket az Egyház és a közösségek életébe.”

A főpásztor kiemelte: a nemzetközi ministránszarándoklat nagyon jó lehetőség lehet a ministránscsoportok életének gondozására, amely elvezethet a hivatásápoláshoz is. Egyben elősegíti a hit kibontakozását ezekben a fiatalokban, valamint közösségépítő szerepe is van, „hiszen ha helyet és szerepet kapnak a közösségben, amelyhez tartoznak, akkor fontosnak érzik magukat és a jövőre nézve talán jobban megmaradnak, és felnőttként is többet tudnak és mernek vállalni az egyházközség életében” – fogalmazott Böcskei László nagyváradi püspök az interjúban.

Forrás: Vatikáni Rádió – A hangzó anyag itt meghallgatható.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd