Böjte Csaba a Hargita Megyei Tanácsnak: A gyermekvédelem hasonló a vízben fuldokló kimentéséhez

2016. március 1. kedd 17:29

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke meghívására február 29-én, hétfőn Böjte Csaba ferences szerzetes is részt vett a prefektusi kollégium soros ülésén. A napirendek megvitatását követően Böjte Csaba felszólalásában sérelmezte, hogy megyeszerte számos ellenőrzést tartanak intézményeikben.


Hargita megyében a konyhák modern felszerelését kérik, amire nincs anyagi lehetőségünk, ugyanakkor más megyékben nem tapasztaltam ezt a szintű ellenőrzést – hangsúlyozta Böjte Csaba, aki fontosnak tartja, hogy az iskolai tananyag elsajátítása mellett a háztartási ismereteket is elsajátítsák a gyerekek, a hátrányos helyzetből érkezők megtanuljanak ételt készíteni, a házat kitakarítani, hiszen ezekre otthon nagyrészt nincs lehetőségük. „Ne kérjenek olyat, amit a törvény sem kér” – hangoztatta a ferences szerzetes.

Egy másik problémaként a gondozásba vétel során felmerülő papírmunkát említette, amellyel sokszor hónapok telnek el, ez pedig hosszú idő ahhoz mérve, hogy munkájuk a megelőzést szolgálja, és sokszor veszélyben levő gyereken kell segíteni. Böjte Csaba elmondása szerint közel 23 éves tevékenységük során több mint háromezer gondozottjuk érte el a felnőttkort otthonaikban, közülük többen családot alapítottak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ellenőrző szervek részéről azt kérte, hogy jóindulattal kezeljék a kérdést, hiszen a legfontosabb a gyerekek védelme. Hozzátette: Böjte Csaba a munkáját szeretné végezni, ebben pedig nem akadályozni kéne, hanem a „több munka, kevesebb cirkusz” jegyében segíteni kellene tevékenységét. Ugyanakkor azt szorgalmazta, hogy tekintsék át a más megyékben lévő központok működését, hiszen ott is ugyanazon törvények érvényesek.

A továbbiakban Böjte Csaba felszólalását közöljük.

Két dolgot kértem a hatóságtól:

1. Isten nevében az ajtónknál álló, segítséget kérő gyermekeket régebben a lelkiismeretünkre hallgatva befogadtuk. A legközelebbi rokon írásos kérése alapján mi döntöttünk, és természetesen döntésünk anyagi terhét is vállaltuk. Az utóbbi időben a hatóság ezt a döntési jogot vitatja el tőlünk, fenntartva magának a jogot, hogy megállapítsa, ki a szegény, ki a bajban lévő gyermek. Sajnos ez a döntés a bürokrácia útvesztőjében nagyon sokszor elakad hetekre, hónapokra. Vannak olyan gyerekek, akiket még az ősszel kérték, hogy fogadjunk be. Mi a hatóság határozott kérésére a gyermekeket az állami szervekhez irányítottuk, de mivel döntés nem született, ezért a gyerekek továbbra is ott vannak a veszélyeztetett környezetben, nem járnak iskolába, elveszítik a tanévet. Úgy érezzük, hogy a gyermekvédelem hasonló a vízben fuldokló ember kimentéséhez. Ha valaki bajban van, azonnal kell segíteni. A fuldokló ember kimentését sem lehet bürokratikus döntések végeredményeként végezni.

A Szent Ferenc Alapítvány szeretne saját lelkiismerete alapján továbbra is segíteni a gyermekeken, vállalja döntéseinek anyagi terheit is, és azt is, hogy minden egyes befogadott gyermek adatait 48 órán belül közli az állami gyermekvédelemmel, a rendőrséggel és minden hatósággal. A gyermek legyen melegben, járjon iskolába, és a bürokrácia járja a maga útját, fussa a maga köreit. A gyerek biztonságban lesz az otthonainkban, és hiszem azt is, hogy fél éven, egy éven belül a gyermekvédelmi hatóság hivatalos papírja is utol fogja érni. Az élet szent, és az élet megmentéséhez való kötelességeink nem képezhetik alku tárgyát. Ragaszkodunk ahhoz, hogy ha Isten nevében valaki segítséget kér tőlünk, akkor ezt a lelkiismeretünktől vezetve megtehessük.

2. A második nagyon fontos kérdés a gyermekek nevelésével kapcsolatos. Mivel a gyermek a családból esett ki, ezért a kezdet kezdetétől úgy tartottuk, hogy egy szociális családba kell elhelyezni és nevelni, egy olyan közegben, ami leginkább hasonlít egy élő, működő családhoz, ezért mi 7-8 fős szociális családokba helyezzük el a gyermekeket, és csak olyan nevelőt alkalmazunk, aki képes és kész is összeköltözni a gyermekekkel. Ezért ragaszkodunk ahhoz (bár anyagilag sokkal egyszerűbb lenne egy nagy központi mosodában a gyermekek ruháit kimosni), hogy a gyermekek a nevelőjükkel tanulják meg saját ruhájukat kimosni, kivasalni, rendben tartani. Ahhoz is ragaszkodunk, hogy a gyermekek az intézetünkben tanuljanak meg bevásárolni, ételt készíteni, önmagukat fenntartani. A hatóság folyamatosan arra akarja rávenni intézményeinket, hogy nagy vendéglátóipari konyhákat hozzanak létre, ahol a gyermekeket vendéglátási normák szerint szakképzett szakácsok látják el. Mivel a gyermekvédelmi központokból a gyermekek nem járnak haza, ezért egy ilyen államilag előírt konyhával ezt az életre való nevelési, oktatási célt az alapítvány nem tudja ellátni. Ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy fenntartsunk olyan tankonyhákat, amelyek nagyon hasonlítanak egy családi konyhára, és ahol a gyermek elsajátíthatja mindazokat a készségeket, amelyek az életben szükségesek. Nem látjuk indokoltnak, kivitelezhetőnek, hogy a napközis otthonaink konyháit a legújabb normák szerint előírt nagy vendéglátó konyhákká alakítsuk át, ahova aztán a gyereknek joga se lenne belépni.

Bízom a hatóságban, hiszem, hogy sikerül olyan megoldást találni, mely nem néhány gyerek kényelmes életét szolgálja, hanem minden bajban lévő számára vidám, békés életet biztosít!

Imádságos szeretettel köszönöm Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének a meghívást, a jó szót!

Forrás és fotó: Magnificat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök
palyazatot-irt-ki-tanszekvezetoi-poziciora-ppke-hittudomanyi-kara
Pályázatot írt ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Kara

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellárja pályázatot ír ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Karának 2. számú Keresztény Bölcseleti Tanszékére.

2018. április 19. csütörtök