Székelyzsomboron nyílt meg Böjte Csaba legújabb gyermekvédelmi központja

2015. október 16. péntek, 10:25

Hármas ünnepséget tartottak október 15-én, Avilai Szent Teréz emléknapján a Brassó megyei településen: az egyházközség búcsúján Jakubinyi György érsek megáldotta a felújított régi plébánia, illetve egykori iskola épületét, a dévai Szent Ferenc Alapítvány legújabb gyermekvédelmi központját.

A székelyzsombori (Jimbor) új központ egy kilencvenkét éve lakatlan épületben, Nyírő József író egykori családi házában nyílt meg.

Csaba testvér a Gyulafehérvári Főegyházmegye egyetlen Avilai Nagy Szent Teréz védelmébe ajánlott templomának ünnepén kiemelte: az ötszáz éve született misztikus jubileumi évében a kármelita rend megújítójának nevét viseli a most induló gyermekvédelmi központ. Jelenleg Patakfalvi-Nagy József és felesége, Emese Tünde két saját és négy rájuk bízott gyermekkel élnek az otthonban.

Az egyháztanító példája utat mutat – mondta Jakubinyi György érsek, felajánlva a szentmisét a gyermekvédelmi központért és az egyházközségért. Az új otthon indulásához a védőszent gondolatát kínálta útravalóul: „Semmitől ne félj, semmi meg ne rettentsen. Minden elmúlik. Egyedül Isten marad ugyanaz. A türelem mindent elér. Ha Isten a tiéd, semmid nem hiányzik: Isten egyedül elég!”

Azért, hogy Homoródkarácsonyfalva leányegyházközségében két, példaértékűen felújított egyházi épület megtelik gyermekkacagással, az érsek köszönetet mondott Csaba testvérnek és Tamás Huba plébánosnak, akik kül- és belföldi segítséggel valósították meg a tervet, bízva abban, hogy folytatódik a templom renoválása is.

Tamás Huba plébános kiemelte a falu lakóinak vendégszeretetét, a négy nemzet hat felekezetének példás együttélését. Az ünnepségen is részt vettek a helybéli evangélikus és unitárius hívek lelkészeikkel. Hasonlóképpen a karácsonyfalvi egyházközséghez tartozó filiák is keresztaljával érkeztek számos településről.

A székelyzsomboriak szellemi és lelki életének művelői a kántorok, iskolaigazgatók voltak, köztük Nyírő Mihály, Nyírő József édesapja is. A család képviseletében az író unokája, Balázsfi Csaba és felesége vettek részt az ünnepségen.

Az 1892-ben épült és a közelmúltban Bogos Ernő tervei alapján Bálint Antal és munkatársai által felújított épület visszanyerte patináját. A helyiségekben könyvtár-vendégszobát is berendeznek. Utóbbi bútorzatát Haáz Rezső festette.

Az ünnepségen a magyar kormány részéről Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese kifejtette: a két épület megőrzése a gyermekeken keresztül – az épített örökségen túl – a magyar jövőt szolgálja. Ezért álltak a dévai Szent Ferenc Alapítvány és a plébánia tervei mellé, ugyanis minden erőfeszítés a rászoruló gyermekek javára válik.

Fotó: MTI

Székelyhon.ro/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00