Böjti receptek a bakonybéli bencésektől: János testvér lencsefasírtja

2019. március 23., szombat | 19:03

Fogadják szeretettel Toókos János testvér böjti lencsefasírtjának receptjét, melyet a Szent Mauríciusz-monostor bencés szerzetesei Facebook-oldalukon osztottak meg.

Fejenként 8–10 dkg lencsét (ha én is a fogyasztók között vagyok, akkor a 10 dkg felé billen a mérleg) jól átmosok, beáztatok. Hagymát dinsztelek olajon, a végén adok hozzá római köményt (ízlés szerint lehet egész vagy őrölt), őrölt koriandermagot, őrölt mustármagot (csípős, vigyázni kell vele), és tetszés szerinti fűszereket.

Nekem az indiai, kurkumás-gyömbéres ízvilág nagyon bejön, a gyömbér kiválóan fertőtleníti a gyomrot, a torkot, segíti az emésztést. Talán kicsit kevésbé, mint a konyak – és tovább is kell reszelni –, de legalább böjtben ne legyen az ember mohó. Akár el lehet vinni az egész fűszerezést a megszokott magyar mustáros-ecetes irányba, de amellé az ember automatikusan megkívánja a füstölt kolbászt, csülköt, böjtben pedig fertelmesség az.

Ha kicsit pirultak a fűszerek, ráteszem a lencsét. Mikor megfőtt, de van még egy kis leve, zabpelyhet keverek bele, az rövid idő alatt szétfő, és segít összefogni a lencsét. Ezután hagyom a masszát kihűlni, keverek bele tojást (kb. 4 személyenként egyet), és fasírtokat gyúrok belőle, és sütőben kisütöm. Currys rizzsel igen jó, Máté testvér, aki Angliában élt hosszan, nagyon szereti. Mármint a currys rizst, a lencséről nem nyilatkozott.

Forrás és fotó: Szent Mauríciusz-monostor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle