Böjti receptek a bakonybéli bencésektől: János testvér lencsefasírtja

2019. március 23., szombat | 19:03

Fogadják szeretettel Toókos János testvér böjti lencsefasírtjának receptjét, melyet a Szent Mauríciusz-monostor bencés szerzetesei Facebook-oldalukon osztottak meg.

Fejenként 8–10 dkg lencsét (ha én is a fogyasztók között vagyok, akkor a 10 dkg felé billen a mérleg) jól átmosok, beáztatok. Hagymát dinsztelek olajon, a végén adok hozzá római köményt (ízlés szerint lehet egész vagy őrölt), őrölt koriandermagot, őrölt mustármagot (csípős, vigyázni kell vele), és tetszés szerinti fűszereket.

Nekem az indiai, kurkumás-gyömbéres ízvilág nagyon bejön, a gyömbér kiválóan fertőtleníti a gyomrot, a torkot, segíti az emésztést. Talán kicsit kevésbé, mint a konyak – és tovább is kell reszelni –, de legalább böjtben ne legyen az ember mohó. Akár el lehet vinni az egész fűszerezést a megszokott magyar mustáros-ecetes irányba, de amellé az ember automatikusan megkívánja a füstölt kolbászt, csülköt, böjtben pedig fertelmesség az.

Ha kicsit pirultak a fűszerek, ráteszem a lencsét. Mikor megfőtt, de van még egy kis leve, zabpelyhet keverek bele, az rövid idő alatt szétfő, és segít összefogni a lencsét. Ezután hagyom a masszát kihűlni, keverek bele tojást (kb. 4 személyenként egyet), és fasírtokat gyúrok belőle, és sütőben kisütöm. Currys rizzsel igen jó, Máté testvér, aki Angliában élt hosszan, nagyon szereti. Mármint a currys rizst, a lencséről nem nyilatkozott.

Forrás és fotó: Szent Mauríciusz-monostor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda