Böjti receptek a bakonybéli bencésektől: János testvér élesztőpástétoma

2019. március 25., hétfő | 15:28

János testvér, aki a testvérek közül a konyháért felel, a nagyböjti időszakban ellát minket receptekkel, ötletekkel is – írják a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor Facebook-oldalán.

Hagymát pirítok olajon – messze még a füstölt szalonna zsírja (*) –, közben zabpehelyből (vagy tetszőleges gabonapehelyből) kását készítek. Ha valaki fél, hogy a kása odaég, a legegyszerűbb körülbelül másfélszeres térfogatú vízzel a mikrohullámú sütőben szétfőzni. Akkor jó, ha a szemek puhák; ragadós nyák képződik. Ez igen egészséges bevonatot képez a gyomor és a belek falán, különösen, ha már valaki előzőleg szétdohányozta vagy szétkávézta. Az így készített zabkása nem ég le, viszont ha túl sokáig melegítjük nagy hőfokon, kimászhat a tányérból, és akkor az előbb említett ragadós nyák jól szétterül a mikró forgótányérján. (Ilyenkor legalább tegyünk úgy, mintha lemosnánk, gondoljunk a szombati konyhatakarító Izsák atyára.)

Ha a hagyma megpirult, beledobok egy kocka élesztőt, hagyom, hogy szétolvadjon. Ekkor beleteszem a sót és tetszőleges fűszereket, én legjobban fehérborssal szeretem, de elmehet majorannás-zöldfűszeres vagy paprikás, magyaros irányba is. Ezután hozzákeverem a zabkását, és olyan sűrűre főzöm, hogy még kenni lehessen. Kiváló B-vitamin-forrás, meg van benne egy csomó minden, rostok, fehérjék. Hűtőben pár napig eláll. A testvérek tuti nem eszik meg, sem titokban, sem napvilágnál, kétszer csináltam nekik, soha nem kértek többet, utálják, mint a bűnt, mind az enyém marad.

(*) persze, mikor lesz füstölt szalonna zsírja, akkor azt fogom enni, nem ilyen pástétomot…

Forrás és fotó: Szent Mauríciusz-monostor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle