Boldoggá avatták Lisieux-i Szent Teréz szüleit

2008. október 20. hétfő, 09:39

Október 19-én a missziók világnapján a lisieux-i bazilikában boldoggá avatták Louis és Zélie Martint, Lisieux-i Szent Teréz szüleit. Az ünnepi szentmisét José Saraiva Martins bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának korábbi prefektusa vezette.

A Martin házaspár az első az egyház történetében, akiket azután avattak boldoggá, hogy gyermeküket már a szentek között tisztelik. Egyben ők az első házaspár abban a tekintetben is, hogy egyszerre avatták őket boldoggá – írja a Kathpress.

A szertartáson mintegy 15 000 zarándok vett részt. Jelen volt köztük a 6 éves Pietro Schiliro Monzából. A kisfiú újszülöttként 40 napig lebegett élet és halál között súlyos tüdőbetegsége miatt. A tudományos úton megmagyarázhatatlan gyógyulást a Martin házaspár közbenjárásának tulajdonítják.

A boldoggáavatás dátumául nem véletlenül választották október 19-ét, a missziók világnapját. A Gyermek Jézusról nevezett Teréz, a missziók védőszentje, maga is szüleitől sajátította el az igazi missziós szellemet. A keresztény hivatás lényegénél fogva missziós hivatás is. A Martin házaspár anyagilag is sokat tett a missziók megsegítéséért. Boldoggáavatásuk a zsinat utáni időszak kontextusában érthető meg igazán. Ismeretes, hogy II. János Pál pápa milyen fontosnak tartotta a házasság szentségét, amelynek ragyogó példáját adták Szent Teréz szülei egymás iránti szerelmük és házastársi hűségük által. A boldoggáavatás értelme éppen abban áll, hogy a keresztények elé követendő példaképeket állítunk – mondta a Vatikáni Rádiónak Saraiva Martins bíboros.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő