Bolíviai egyház: A gendertörvény nem zöld út a homoszexuális házasság felé

2017. július 10., hétfő | 13:40

Bolíviában sosem hagyták jóvá az azonos neműek közötti házasságot – állítják határozottan a latin-amerikai ország püspökei közleményükben. Néhány nappal ezelőtt a helyi legfelsőbb bíróság ítélete szerint a nemet változtató személy legálisan házasságot köthet.

Számos sajtóorgánum úgy értékelte az ítéletet, mint ami zöld utat ad a homoszexuális házasságnak az országban. Ennek ellenére a bolíviai püspökök szerint a bírák túlléptek saját kompetenciaterületükön, és önkényesen értelmezték az ellentmondásos gendertörvényt. E törvény ellen, amely lehetővé teszi a személyek nemiidentitás-változtatását, amennyiben az ellenkező nemhez tartozónak érzik magukat, fellebbezést nyújtottak be alkotmányellenesség miatt 2016-ban.

A bolíviai alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő közötti egységként határozza meg. A biológiai valóságra utal, a férfi és női mivoltra, nem pedig a szexuális identitás egyéni felfogására. A legfelsőbb bíróság ítélete tehát önkényes a bolíviai püspöki konferencia értelmezésében, mivel a kérdéssel sem az alkotmánybíróság, sem a törvénykezés nem foglalkozott. A Katolikus Egyház álláspontja szerint ezt a döntést a nép mély keresztény identitásának és kultúrájának figyelembevétele nélkül hozták meg, és anélkül, hogy erről bármiféle vitát tartottak volna.

A főpásztorok az evangéliumi egyházakkal együtt kérelemmel fordulnak az alkotmánybírósághoz, hogy biztosítson különleges védelmet az egy férfi és egy nő közötti házasság számára. „A heteroszexuális házasság az egyetlen, amelyet az alkotmány elismer, nem vallási, hanem racionális érvelés alapján: a házasság alapvetően fontos a társadalom jóléte és a gyermekek nevelése szempontjából. A keresztény szemlélet nem diszkriminatív” – mutatnak rá a püspökök. – „Mint egyház tiszteletben tartunk minden személyt függetlenül szexuális orientációjától, de úgy gondoljuk, hogy csak a heteroszexuális házasság jelenti a család és a társadalom biológiai alapját.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle